Το Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει στο Κ.Μητοστάκη για το «οφέλιμο» της Συμφωνίας των Πρεσπών παραπέμποντάς τον στα όσα δήλωσε σήμερα ο Ειδικό...
Το Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει στο Κ.Μητοστάκη για το «οφέλιμο» της Συμφωνίας των Πρεσπών παραπέμποντάς τον στα όσα δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς περί «βαθιών και επικίνδυνων συνεπειών εάν απορριγφθεί η Συμφωνία»!
Με μια όμως ουσιώδη διαφορά: Ο Μ.Νίμιτς δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος και δεν εκπροσωπεί τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κόπτεται για το συνεχές της ελληνικής Ιστορίας.
«Ο κ. Μητσοτάκης μέχρι πριν από λίγες ημέρες κορόιδευε όλην την Ελλάδα και χάιδευε τα συλλαλητήρια, αποκρύπτοντας ότι είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου “Μακεδονία”», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Και προσθέτει, «τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης πήγε την κοροϊδία ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι δήθεν θα κάνει το παν για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών και εν συνεχεία ο ίδιος θα την επαναδιαπραγματευθεί με την πΓΔΜ».
«Όχι ότι θα του δοθεί ποτέ η εντολή από τον ελληνικό λαό, αλλά τον καλούμε να διαβάσει τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος επί της ουσίας βάζει τέλος στο παραμύθι του κ. Μητσοτάκη περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού υπογραμμίζει ότι μία νέα συμφωνία “θα απαιτούσε χρόνια”, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση και το erga omnes, που για πρώτη φορά πέτυχε ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρει.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάθιου Νίμιτς ουσιαστικά απορρίπτει το επιχείρημα περί δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν αυτή δεν τεθεί σε ισχύ
Ο βετεράνος Αμερικανός διπλωμάτης και προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, εκφράζει την άποψη, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «εάν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ, οι συνέπειες της αποτυχίας, θα ήταν βαθιές και πιθανόν και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επανεξετάσουν πολλά στοιχεία τα οποία είχαν συμφωνηθεί. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν πιθανή μια "ταχεία λύση" σε σχέση με αυτήν τη συμφωνία που έτυχε προσεκτικής διαπραγμάτευσης. Μπορώ να προβλέψω πολλά διαφορετικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι δυνατά, μερικά από αυτά αρκετά επικίνδυνα».
Ο κ. Νίμιτς τονίζει, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι η καλύτερη εκτίμησή του είναι πως η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας «θα απαιτούσε χρόνια, όχι μήνες, δεδομένου ότι όλα τα ζητήματα (συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος του κράτους έναντι όλων - erga omnes) θα είναι και πάλι στο τραπέζι, δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει διαφορετική πολιτική δυναμική και στις δύο χώρες καθώς και αλλαγές στο περιφερειακό και παγκόσμιο περιβάλλον».
Ο Μ.Νίμιτς ομολογεί λοιπόν ότι φοβάται την αλλαγή που θα προέλθει στην επίσημη ελληνική εξωτερική πολιτική μετά από μια εκλογική αναμέτρηση.