Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σειρήνες πολέμου: Η ανατριχιαστική πρόβλεψη Τούρκων για βίαιο επεισόδιο με την Ελλάδα….

Οι πιθανότητες για βίαιο επεισόδιο στη Μεσόγειο με την εμπλοκή Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, μέσα στο 2019, διατυπώνονται στα αποτελέσμ...



Οι πιθανότητες για βίαιο επεισόδιο στη Μεσόγειο με την εμπλοκή Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, μέσα στο 2019, διατυπώνονται στα αποτελέσματα έρευνας τουρκικής δεξαμενής σκέψης, η οποία, αναλύοντας… τα δεδομένα, υιοθετεί όλες τις πολιτικές, τα συμπεράσματα και τις απειλές του τουρκικού κράτους.




Η έρευνα του τουρκικού TRT World Research Centre (Ινστιτούτο Έρευνας και Πολιτικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη) εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην ενεργειακή κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους αναλυτές του να επιχειρούν την πρόβλεψη των γεγονότων που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μέσα στο 2019. Υιοθετώντας τη ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης, κάνουν λόγο για τη «συμπαιγνία» Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, τον αγωγό East Med, και την πιθανή εκδήλωση βίαιου επεισοδίου σε περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Άγκυρας.

«Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει πηγή έντασης στην περιοχή αυτή. Οι περιφερειακοί παίκτες προσπαθούν να αναπτύξουν παράκτια πεδία χωρίς να σκεφτούν πολύ τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Στην περίπτωση της Κύπρου, το ζήτημα είναι ακόμη πιο επείγον, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Αυτό υποχρέωσε την Άγκυρα να υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά της και να εμποδίσει ιταλική εταιρεία ενέργειας από τη γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου. Η Αίγυπτος είχε επίσης προειδοποιηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμιά αδικαιολόγητη πρόκληση από αυτή την άποψη», αναφέρει.

«Αποσκοπούν στην αποκοπή της … »

«Η ΕΕ εξετάζει σοβαρά τον αγωγό EastMed, ο οποίος συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την Ιταλία. Το έργο αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της από τη Ρωσία. Ο αγωγός θα αντιπροσωπεύει το 5% των εισαγωγών ενέργειας της ΕΕ. Ωστόσο, εκτός από το υψηλό κόστος εξόρυξης λόγω του περίπλοκου υπεράκτιου εδάφους, υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που αποδυναμώνουν τη βιωσιμότητα αυτής της ενεργειακής οδού. Η εκκρεμούσα διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνώρισε από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που οργανώθηκε από την ελληνική στρατιωτική χούντα το 1974 και την επακόλουθη τουρκική στρατιωτική παρέμβαση, έχει ουσιώδη σημασία στα θαλάσσια σύνορα», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Ως εκ τούτου, η Άγκυρα απαιτεί το δικαίωμά της για κέρδη φυσικού αερίου εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων. Ωστόσο, ο άξονας Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας προσπαθεί να προχωρήσει με το έργο στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Σε αυτό το πλαίσιο, καταλήγει η έκθεση, η Ανατολική Μεσόγειος θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή εντάσεων, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία αισθάνεται μια περιφερειακή συμπαιγνία που αποσκοπεί στη αποκοπή της από τη Μεσόγειο. «Εάν οι προκλήσεις αυτές συνεχιστούν το 2019, είναι πιθανό να σημειωθεί βίαιο επεισόδιο στη θάλασσα, τυχαία ή με άλλο τρόπο», τονίζεται.





.