Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά πέρασαν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ οι συνταγματικές τροπολογίες και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Σ...
Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά πέρασαν από τη Βουλή της ΠΓΔΜ οι συνταγματικές τροπολογίες και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός Νόμος του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας, που πλέον μετονομάζεται από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στο προοίμιο του Συντάγματος, στη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
Η "καυτή πατάτα" περνάει πλέον στα ελληνικά χέρια και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή προς κύρωση, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, αιτία αποχώρησής του από την κυβέρνηση, την οποία πάντως είπε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης.
Νωρίτερα, στην Αθήνα εκτυλισσόταν ένα πολιτικό θρίλερ με την κρίσιμη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου να αναβάλλεται με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώνει, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ότι το ραντεβού αναβάλλεται λόγω εμπλοκής στο θέμα των Σκοπίων.
«Είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό γιατί υπάρχει μια εμπλοκή στα Σκόπια. Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντησή μας», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ,Πάνος Καμμένος.
Είχε προηγηθεί ένταση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, από τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι δεν τελεί υπό παραίτηση και ότι κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια. Ακολούθησε η συνεδρίαση της Κ.Ο των ΑΝΕΛ, ενώ στη γειτονική χώρα ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαπραγματευόταν με το αλβανόφωνο κόμμα προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους στο Κοινοβούλιο.
Καμμένος: Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας», ανέφερε σε ανάρτησή στον λογαριασμό του στο Twitter μετά το πέρας της Κ.Ο. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.
«Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει εκτός αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον Πρωθυπουργό».
Μαξίμου: Επιστροφή Καμμένου στη συμφωνημένη γραμμή
Πάντως, όπως εκτιμούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με το τιτίβισμα του Πάνου Καμμένου διαπιστώνεται επιστροφή στη γραμμή που είχε χαράξει στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο, που οδήγησε στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ούτε και να ρίξει την κυβέρνηση.
Θεωρούν στο Μαξίμου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1, το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού έπαιξε κι αυτό τον ρόλο του, ότι δηλαδή περίμενε καθαρή θέση από τον Πάνο Καμμένο ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση κι ας μην ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών, Ότι δηλαδή σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαινε στη Βουλή και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Όλα αυτά συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.