Με τη συμμετοχή στελεχών της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής...
Με τη συμμετοχή στελεχών της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής ειδική εκδήλωση με τίτλο «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Στην εκδήλωση το «παρών» δίνουν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, oι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μπίστης και Γιάννης Ραγκούσης, ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο Σταύρος Κοντονής.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου συζήτησης μίλησαν οι Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μαραντζίδης, Κωστής Παπαϊωάννου και Μιχάλης Σταθόπουλος.
Ο Σπύρος Δανέλλης μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ανέφερε τις απόψεις του Σαμαρά για το Μακεδονικό για τις οποίες άσκησε κριτική και στη ΝΔ, όπου καταχειροκροτήθηκε.
Είπε δε «επειδή τα πρόσωπα γράφουν ιστορία ο Τσίπρας και ο Ζαεφ γράφουν ιστορία είτε μας αρέσει είτε όχι».
«Όταν ανακοίνωσα τη συμφωνιών των Πρεσπών χειροκρότησαν όλοι ακόμα και όσοι προέρχονταν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Όταν ρωτήθηκε πριν λίγες ημέρες ακόμα και ο Βεμπερ άδειασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστήριξε τη Συμφωνία. Έγιναν ρόμπα να το πω λαϊκά. Όλος ο κόσμος υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι απόφαση θεσμικής και πατριωτικής ευθύνης η απόφαση του Αλέξη Τσιπρα να δεχτεί την παραίτηση του υπουργού άμυνας. Τις επόμενες ήμερες ελπίζω να έχουν δυο ναι. Ένα υπέρ της σταθερότητας της χωράς και ένα ναι στη Συμφωνία.
Και όλα αυτά να οδηγήσουν σε αλλαγές στη σύνθεση της κύρωσης για να ενισχύουν το κεντροαριστερό πρόσημο», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
O Αντώνης Λιάκος, ιστορικός στο ΕΚΠΑ, επισήμανε ότι πρέπει «να δούμε τη συμφωνία όχι σαν ένα τέρμα μιας διαδικασίας που προετοιμάστηκε καλά, αλλά ως αφετηρία εξελίξεων. Υπάρχει και ένα πολιτισμικό διακύβευμα».
Στην τοποθέτησή του ο Κώστας Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, χαρακτήρισε το Μακεδονικό ως «μια σειρά λαθών επί τριάντα χρόνια. Μια διολίσθηση στο λάθος».
O καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θοδωρής Μαραντζίδης έκανε λόγο για «μέτωπο ευθύνης από τη μία και από την άλλη πολιτική της ανευθυνότητας, του φόβου και της ανασφάλειας». protothema.gr