Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τελείωσε και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την την Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία εκχ...
Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τελείωσε και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την την Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία εκχωρούνται τα κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στα Σκόπια και η εναπομείνασα κυβέρνηση μετά τον διαχωρισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, θέλει με κάθε τρόπο αυτό να γίνει.
Υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μετά την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα των ΑΝΕΛ, του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των διαφωνιών του αρχηγού του κόμματος αυτού, του Πάνου Καμμένου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα ΜΜΕ θυμίζουν επίσης ότι τα Σκόπια, με ρηματική διακοίνωση προς την Αθήνα, ενημέρωσαν και επίσημα ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες στην πΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.
Πάντως προκύπτει ένα ζήτημα σε ότι αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με μόλις 151 βουλευτές.
Συγκεκριμένα το άρθρο 28 παρ.2 που αναφέρει: «για ψήφιση νόμου που κυρώνει συνθήκες ή συμφωνίες με άλλα κράτη ή όργανα διεθνών οργανισμών απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών»
Δηλαδή μιλάμε για 180 βουλευτές και δεν είναι τυχαίο ότι στα άλλα κράτη ακριβώς αυτό γίνεται. Στα Σκόπια οι συνταγματικές αλλαγές πέρασαν με πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με 80 βουλευτές!
Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα γιατί δεν έχουν αντιδράσει επ' αυτού τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιτρέπουν την ερμηνεία του Συντάγματος κατά το δοκούν. Σε αυτό βοηθάει βεβαίως και η έλλειψη Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Πάντως από πιο ακραίους Σκοπιανούς που ενοχλούνται ακόμα και με τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» και θέλουν το «σκέτο» Μακεδονία η Συμφωνία των Πρεσπών παρά το γεγονός ότι τους παραδίδει τα κληρονομικά δικαιώματα, αποτελεί «κόκκινο πανί» και ζητούν από Ρωσία και Κίνα να μην την αναγνωρίσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.