O πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ, αρνείται να υπογράψει το διάταγμα, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του προέδρου της Βουλής. «Η συμφωνία ήταν...
O πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβανόφ, αρνείται να υπογράψει το διάταγμα, το οποίο θα φέρει την υπογραφή του προέδρου της Βουλής. «Η συμφωνία ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Επόμενο βήμα είναι η υπογραφή του σχετικού διατάγματος και στη συνέχεια θα αποσταλούν τα κείμενα στην Αθήνα προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Κυβέρνηση Σκοπίων
Η κυβέρνηση των Σκοπίων σε ανακοίνωσή της συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τις θύρες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντας σε αυτήν να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της. «Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, με μήνυμά του στο Facebook, συγχαίρει και ευχαριστεί πολίτες και βουλευτές για την ευθύνη που ανέλαβαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.
Αντιπολίτευση
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.
Ο Μίτσκοσκι ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις θέσεις του και δεν υποστηρίζει την αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θεωρεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος έγινε «με αντισυνταγματικό, παράνομο, βίαιο και εγκληματικό τρόπο, με απειλές και παζαρέματα». Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος «είναι απόφαση 81 βουλευτών και όχι απόφαση των "Μακεδόνων" πολιτών».