Mπαράζ, κύμα, τσουνάμι ελληνοποιήσεων. Πείτε το όπως θέλετε. Δεν οφείλεται στην ευαισθησία της κυβέρνησης, αλλά στη χρησιμοθηρία της, μ...
Mπαράζ, κύμα, τσουνάμι ελληνοποιήσεων. Πείτε το όπως θέλετε. Δεν οφείλεται στην ευαισθησία της κυβέρνησης, αλλά στη χρησιμοθηρία της, με προκάλυμμα τον νόμο. Οποιος αμφιβάλλει, να κοιτάξει την καμπύλη του φαινομένου: το «σύστημα» επιτάχυνε τους ρυθμούς του από τον Οκτώβριο του '18
Ελευθερία Κόλλια
Δεν έχει προηγούμενο το κύμα ελληνοποιήσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε χρόνο ρεκόρ –με δειγματοληπτικές καταμετρήσεις, από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο του 2018– δώδεκα ημερών κυκλοφορίας της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το υπουργείο Εσωτερικών έχει απονείμει την ελληνική ιθαγένεια και έχει πολιτογραφήσει (αν και σε μικρότερη κλίμακα από την πρώτη κατηγορία) 1.515 πρόσωπα. Κορυφαία όλων φαίνεται να είναι η 18η Οκτωβρίου, αφού το Protagon μέτρησε 274 πράξεις σε ένα… 24ωρο, αριθμός που μάλλον θα μείνει στην ιστορία του φαινομένου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακαλύπτει βεβαίως την πυρίτιδα. Ούτε ξέρει καλύτερα ταχυδακτυλουργικά από προηγούμενες κυβερνήσεις. Τα ίδια κόλπα, για σίγουρες ψήφους, έχουν διδάξει και παλαιότεροι στο κουρμπέτι της εξουσίας. Πώς στο τσίρκο πολλαπλασιάζονται τα μαντίλια από το πουθενά, ξεπηδούν περιστέρια από χούφτες αδειανές, και βγαίνουν τραπουλόχαρτα από μανσέτες; Κάπως έτσι.
Ούτως ή άλλως, η αύξηση των ελληνοποιήσεων τα τελευταία τρία χρόνια είναι αξιοσημείωτη. Ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ερώτησή του στη Βουλή, έχει επισημάνει ότι «σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία της ∆ιεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, τα τελευταία τρία έτη καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στην έγκριση αιτήσεων για την απόδοση ιθαγένειας, η οποία αγγίζει το 136,9%!». Από 14.178 το 2015, εκτοξεύτηκαν στις 33.487 το 2016 και στις 34.814, το 2017.
Μόνο που αυτή τη φορά, ο όγκος και ο ρυθμός του φαινομένου είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός –όλοι οι αριθμοί ΦΕΚ, βάσει των οποίων έγινε η καταμέτρηση, είναι στη διάθεση του Protagon. Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου –σε σωστή κατεύθυνση, δεν χωρεί αμφιβολία– το έχει αβαντάρει. Κάποιες από αυτές τις ελληνοποιήσεις, άλλωστε, έχουν να κάνουν είτε με παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται και φοιτούν στα σχολεία της χώρας, είτε με ενηλίκους πια που στο παρελθόν μετήλθαν της ελληνικής παιδείας.
Η ανατομία στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δείχνει μωσαϊκό: οι απονομές ιθαγένειας αφορούν κυρίως Αλβανούς, αλλά και Ουκρανούς, Γεωργιανούς, Ρουμάνους. Οι πολιτογραφήσεις έχουν να κάνουν με ομογενείς που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, την Αλβανία, τη Βραζιλία, την Κύπρο, τον Λίβανο. Από τη δεξαμενή αυτή, ξεχωρίζει μια τιμητική πολιτογράφηση. Αυτή των Ελ Χαμίσι Εμάντ, Μουσσά Μαχμούντ, Τζέκα Γκανί (οι δυο πρώτοι από την Αίγυπτο, ο τρίτος από την Αλβανία) που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση έσωσαν πολύ κόσμο –και παιδιά, πολλά παιδιά– στο Μάτι, όταν ξέσπασε η φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου.
Το επισημαίνω για να αναδείξω όσο καλύτερα γίνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι, ασφαλώς, η ταυτότητα των ανθρώπων αυτών –κάθε άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ξεχνώντας ακόμη μια φορά το αριστερό της πρόσημο, φέρεται με πολιτικό εγωκεντρισμό, αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους αυτούς ως λύση εμβαλωματική, μπροστά στην απειλή του να αποκαλυφθεί η ένταση της φθοράς της στην κάλπη –άνοιξη ή φθινόπωρο, δεν έχει καμία σημασία. Το μπαράζ, κύμα, τσουνάμι των ελληνοποιήσεων, πείτε το όπως θέλετε, δεν οφείλεται στην ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη χρησιμοθηρία του, με προκάλυμμα τον νόμο. Οποιος αμφιβάλλει μπορεί να κοιτάξει την καμπύλη του φαινομένου: το «σύστημα» το έπιασε πρεμούρα και επιτάχυνε τους ρυθμούς του από τον Οκτώβριο του 2018 και μετά.
Το έργο έχει και συνέχεια, τίποτε δεν μπορεί να το διακόψει. Ούτε οι θεσμοί, που τα τελευταία χρόνια βάζουν φρένο σε υπερβολές. Η μαζική χορήγηση ιθαγένειας μπορεί να αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν παύει ωστόσο να εξακολουθεί να είναι εθνική αρμοδιότητα το ποιος επιτρέπεται να ψηφίσει, να συμμετάσχει στις εκλογές. Το δικαίωμα χορήγησης ιθαγένειας υπό ορισμένες συνθήκες και συγκεκριμένους όρους είναι εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα των χωρών – μελών.
Στην απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στον βουλευτή Βαρβιτσιώτη, οι εκκρεµότητες αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από 24/3/2010 (εφαρµογή νόµου 3838/2010) έως 9/11/2018 είναι συνολικά 49.711. Και πού είστε ακόμη, δηλαδή…
Πηγή: Protagon.gr