Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στο μικροσκόπιο 156 αλβανόφωνοι Τζιχαντιστές στα Βαλκάνια ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Σε κατάσταση ετοιμότητας και συνεχούς επικοινωνίας βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τις κινήσεις 156 πολιτ...


Σε κατάσταση ετοιμότητας και συνεχούς επικοινωνίας βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τις κινήσεις 156 πολιτών της «Βόρειας Μακεδονίας» οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν πολέμησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία.

Λόγω των τελευταίων εξελίξεων και της μαζικής αποχώρησης των τζιχαντιστών από το συριακό θέατρο πολέμου οι ευρωπαϊκές αρχές παρακολουθούν από κοντά μετακινήσεις και μετεγκαταστάσεις αυτών των μαχητών στις χώρες προέλευσης τους.




Στις 15 Φεβρουαρίου το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι εμπόδισε μία σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, προχώρησε σε αρκετές επιδρομές μετά από ανταλλαγή πληροφοριών με μία «συνεργαζόμενη χώρα»- όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών- για πιθανά σχέδια και προθέσεις υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε αντικείμενα και συσκευές που συνδέονται με ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Νωρίτερα η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της για τα ταξίδια στη Βόρεια Μακεδονία με την ένδειξη ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων εμπνεόμενων από εξτρεμιστική ιδεολογία στη Βόρεια Μακεδονία».

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας εκτιμούσαν το 2016, ότι περίπου 150 υπήκοοι της εγκατέλειψαν τη χώρα για να δώσουν μάχες στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην μουσουλμανική αλβανόφωνη μειονότητα.

Σοβαρό ζήτημα για όλη την Ευρώπη

Η είδηση των επιδρομών και των συλλήψεων των τζιχαντιστών, αν και δεν δόθηκε ακριβής αριθμός από τις αρχές, επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα του επαναπατρισμού των μελών του Ισλαμικού Κράτους και ο φόβος ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Από το 2018, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Αμερικανών αλλά και ο συριακός στρατός πέτυχαν αποφασιστικές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, η Βόρεια Μακεδονία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δέχθηκε να επαναπατρίσει και να δικάσει 7 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την έκκληση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πίσω τους πολίτες τους που πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών προκαλεί νέο «κύμα» ανησυχίας στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ήδη Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία δεν δείχνουν διατεθειμένες να συζητήσουν επαναπατρισμούς τζιχαντιστών. Τον Ιανουάριο, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιστροφή 130 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι θα δικαστούν. Ωστόσο, από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.

Την υπόθεση στη Γαλλία παρακολουθεί στενά και η Γερμανία, η οποία υπολογίζεται ότι είχε τους περισσότερους μαχητές στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους. Ο φόβος των αρχών είναι ότι ακόμη κι αν καθίσουν στο εδώλιο των κατηγορούμενων οι τζιχαντιστές ελάχιστοι θα καταδικαστούν, καθώς τα στοιχεία εναντίον τους έχουν συλλεχθεί από τον στρατό και μπορεί να θεωρηθούν ανεπαρκή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος το διάστημα από το 2001 έως το 2016, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 εκτιμάται ότι προήλθαν από χώρες της Ευρώπης.