Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΗΧΗΣΤΕ ΟΙ ΣΠΑΛΠΙΓΓΕΣ... ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΒΡΟΝΤΕΡΕΣ, ΔΟΝΗΣΤΕ ΣΥΓΚΟΡΜΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΕΡΑ ΩΣ ΠΕΡΑ... Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!»

27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943... ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΚΑΤΟΧΗ... Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ! Στις 27 Φεβρουαρίου τ...



27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1943... ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΚΑΤΟΧΗ... Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ!

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1943, λίγες ημέρες μόλις μετά τον χαμό της αγαπημένης του συντρόφου (τον οποίο δεν είχε πληροφορηθεί επειδή και η δική του υγεία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση) και μέσα στην μαύρη σκλαβιά, ο Εθνικός μας ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας, Κωστής Παλαμάς φεύγει για την αιωνιότητα σε ηλικία 84 ετών.





Το θλιβερό άγγελμα διαδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα σ’ όλη τη γερμανοκρατούμενη πρωτεύουσα. Ο Παλαμάς δεν ανήκε πλέον στην οικογένειά του αλλά σ’ ολόκληρο το έθνος. Στην κηδεία του την επομένη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μια λαοθάλασσα έψαλλε με ρίγη εθνικής συγκίνησης τον Εθνικό Ύμνο. Κι ενώ το φέρετρο κατέβαινε στον τάφο, ακούστηκε η βροντώδης και θαρραλέα φωνή του Άγγελου Σικελιανού στον ύστατο ποιητικό–εθνικό αποχαιρετισμό, που ήταν ταυτόχρονα και μια δυναμική αντιστασιακή πράξη μπροστά στα μάτια των εμβρόντητων κατακτητών.

"...Ηχήστε οι σάλπιγγες... / καμπάνες βροντερές / δονήστε σύγκορμη τη χώρα / πέρα ως πέρα... Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα! Σημαίες της λευτεριάς, ξεδιπλωθείτε!"

Ο Κωστής Παλαμάς έχει προλάβει να εμπνεύσει την αγωνιζόμενη Ελλάδα και στίχοι του που γράφτηκαν τρεις μέρες μετά την κήρυξη του Ελληνοαλβανικού πολέμου την 1η Νοεμβρίου 1940, απευθύνονται στα νιάτα της Ελλάδας και επιγράφτηκαν «Στη νεολαία μας».

«Αυτό κρατάει ανάλαφρο μεσ’ την ανεμοζάλη
το από του κόσμου τη βοή πρεσβυτικό κεφάλι,
αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα
Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!»

Ο Κωστής Παλαμάς, γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1859 στην Πάτρα, από γονείς Μεσολογγίτες. Η οικογένειά του έχει να επιδείξει πολλούς αγωνιστές, κληρικούς και διδασκάλους του Γένους, μεταξύ των οποίων και τον Γρηγόριο Παλαμά. Προπάππος του ήταν ο Παναγιώτης Παλαμάς, ιδρυτής της ονομαστής Παλαμαίας Σχολής στο Μεσολόγγι, στην οποία δίδασκε. Για την ζωή του και το έργο του διαβάστε μια αναλυτική βιογραφία του ΕΔΩ

www.stoxos.gr