Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ... Πώς θα καταλάβετε ότι η γρίπη του παιδιού εξελίσσεται σε κάτι σοβαρό

Η συνήθης “συνταγή” για την παιδική γρίπη είναι να μείνει το παιδί στο σπίτι και να ξεκουραστεί, να πίνει άφθονα υγρά και να περιορίζετε...



Η συνήθης “συνταγή” για την παιδική γρίπη είναι να μείνει το παιδί στο σπίτι και να ξεκουραστεί, να πίνει άφθονα υγρά και να περιορίζετε τον πόνο και τον πυρετό του με φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη.

Αλλά οι γονείς πρέπει να ξέρουν πώς να διακρίνουν, αν το παιδί που έχει γρίπη, χειροτερεύει με άσχημη τροπή, ώστε να το πάνε στο νοσοκομείο. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί το πότε ακριβώς γίνεται αυτό, λένε οι ειδικοί.




Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι πρέπει να παρακολουθούν στενά τα παιδιά κάτω των 5 ετών για τυχόν σημάδια που δείχνουν ότι η ασθένειά τους γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Είναι σημαντικό να προσέχετε ακόμη περισσότερο τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, φροντίζοντας να λαμβάνουν αρκετά υγρά επειδή μπορούν εύκολα να αφυδατωθούν.

Και ενώ η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών θα περάσει την περίοδο γρίπης και θα ανακάμψει αρκετά γρήγορα, ένας μικρός αριθμός θα αναπτύξει δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του επιπλοκές, που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα, δήλωσε ο William Schaffner, ειδικός της μολυσματικών νοσημάτων νόσου στην Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Vanderbilt.

Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα, διαβήτης, κυστική ίνωση, εγκεφαλική παράλυση, καρδιακές παθήσεις ή επιληπτικές κρίσεις, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη και η ασθένεια μπορεί να επιδεινώσει τα υποκείμενα προβλήματά τους.

Γρίπη στο παιδί: Τι να προσέχετε

Σημάδια που πρέπει να προσέξουμε στα παιδιά είναι ο επίμονα υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί και ο πυρετός που πέφτει προσωρινά και επανέρχεται με νέα έξαρση, ακριβώς όταν μοιάζει το παιδί να έχει ξεπεράσει την γρίπη.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο χρόνος είναι καίριας σημασίας. Ένας επίμονος, ή επανερχόμενος πυρετός μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει αναπτύξει μια επιπλοκή, όπως πνευμονία, ή επικίνδυνη φλεγμονώδη αντίδραση και οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα για εκείνο.

Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η κυστική ίνωση, η εγκεφαλική παράλυση, οι καρδιακές παθήσεις ή επιληπτικές κρίσεις έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη και η ασθένεια μπορεί να επιδεινώσει τα υποκείμενα ιατρικά τους προβλήματα.

Οι γονείς πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί για την σήψη, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που προκαλείται από τη σοβαρότατη επίθεση του οργανισμού κατά μιας λοίμωξης. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από πυρετό, ή ρίγη, ακραίο πόνο, ή δυσφορία, κολλώδες, ή ιδρωμένο δέρμα, σύγχυση, ή αποπροσανατολισμό, δύσπνοια και υψηλό καρδιακό ρυθμό.




“Το θέμα με τη γρίπη είναι ότι εξελίσσεται πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο δρ. Flor M. Munoz, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον. “Πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή. Τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν πολύ μέσα σε 48 ώρες περίπου”.

  • Τα συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη είναι:
  • εάν η αναπνοή του παιδιού γίνεται με δυσκολία, ή το παιδί αναπνέει με γρήγορες, “ρηχές” αναπνοές, ή αν αισθάνεται πόνο ή πίεση στο στήθος
  • αν τα χείλη του παιδιού γίνουν μπλε ή μοβ
  • εάν το παιδί ανταποκρίνεται σε όσα του λέτε λιγότερο από το συνηθισμένο
  • αν το δέρμα του παιδιού είναι νωπό με ιδρώτα
  • εάν το παιδί αρνείται να φάει και να πιει, ή έχει διάρροια και κάνει έμετο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης

Σε γενικές γραμμές, εάν ένα παιδί είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο, κοιμάται πάρα πολύ, φαίνεται ότι είναι μπερδεμένο, ζαλισμένο ή όχι ψυχικά σε εγρήγορση και δεν ενεργεί ως κάνει συνήθως, οι γονείς πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ανησυχίες για τα μωρά και τα νήπια

Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι το παιδί τους παίρνει αρκετά υγρά και να προσέχετε μην τυχόν τα ούρα του γίνουν πιο σκούρα, ένα σημάδι αφυδάτωσης που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε στα βρέφη είναι:

  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • η αδυναμία να φάει
  • σημαντικά λιγότερες “βρεγμένες” πάνες από το κανονικό
  • κλάμα χωρίς δάκρυα

Η ιβουπροφαίνη, ή η ακεταμινοφαίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερα παιδιά, αλλά η ακεταμινοφαίνη είναι το προτιμώμενο φάρμακο για πυρετό σε βρέφη. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε κατάλληλες δόσεις, όπως καθορίζεται στη συσκευασία (η ασπιρίνη δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε παιδιά).

Παιδική γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό;

Για τα περισσότερα παιδιά, μια τυπική πορεία γρίπης ξεκινά με απότομο πυρετό, πονόλαιμο, βήχα και μυϊκούς πόνους. Τα νεαρά παιδιά μπορεί επίσης να έχουν ναυτία και έμετο.

Στα περισσότερα υγιή παιδιά, η ασθένεια θα εξελιχθεί σχετικά γρήγορα. Ο πυρετός θα υποχωρήσει μετά από 3-4 μέρες και ο βήχας θα μειωθεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες. .iatropedia.gr