Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τζανακόπουλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιούργησε όρους για να έρθουν κοντά δυνάμεις του προοδευτικού χώρου

Με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Σπύρου Δανέλη και του Γιάννη Ραγκούση, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλει...


Με την παρουσία του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Σπύρου Δανέλη και του Γιάννη Ραγκούση, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο από την «Πρωτοβουλία πολιτών Ηρακλείου» εκδήλωση με θέμα «Η ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη», παρουσία πλήθους κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, γεγονός που σχολίασαν και οι τρεις ομιλητές, περιγράφοντας, όπως χαρακτηριστικά είπαν, ότι η κοινωνία είναι που ζητάει αυτό τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος στόχευση είναι, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ανοίξει ουσιαστικός διάλογος κόντρα στον ακροδεξιό λόγο που υπάρχει συνολικά στην Ευρώπη.




«Εδώ και ένα χρόνο η Συμφωνία των Πρεσπών μονοπωλεί το ενδιαφέρον και διαμορφώνει δυο στρατόπεδα. Του ορθολογισμού που προάγει τη φιλία και ορίζει ότι πρέπει να υπερβούμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να επιλύσουμε την τελευταία ταυτοτική διαφορά στη Βαλκανική και απέναντί του το στρατόπεδο της σκληρής αντιπολίτευσης, μιας αντιπαραθετικής γραμμής, του οποίου το τέμπο και τα επιχειρήματα έδωσε μια αλλοπρόσαλλη ακροδεξιά. Δεν εννοώ ότι όλοι όσοι αντιπαρατέθηκαν είναι ακροδεξιοί. Όλοι όμως οι ακροδεξιοί, αντιπαρατέθηκαν και έδωσαν το τόνο με πρακτικές απειλών, βίας, εκφοβισμού και μας πήγαν πίσω και δυστυχώς τα επιχειρήματα αυτού του ρεύματος υιοθέτησε και ένα κομμάτι του δημοκρατικού τόξου, όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που ακούσαμε να αρθρώνουν τα ίδια επιχειρήματα» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε πάντως ότι πέρα από τις αρνητικές συνέπειες, δημιουργήθηκαν όροι για να έρθουν κοντά δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και να υπάρξει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας διάλογος με επίκεντρο όχι μόνο την συμφωνία αλλά και αλλά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

«Για να πάμε παραπέρα στο διάλογο πρέπει να δούμε και αλλά ζητήματα, για να διαπιστώσουμε που μπορούμε να συγκλίνουμε και που όχι. Εκτιμώ ότι υπάρχουν δυνατότητες για κοινό βηματισμό, σε κρίσιμα ζητήματα, ιδιαίτερα στη φάση που διανύουμε και αφήνουμε πίσω μας τη μνημονιακή περίοδο. Ο διάλογος δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα μέτωπο ενάντια στον εθνικισμό και μόνο» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος σε Ευρωπαϊκά παραδείγματα που δείχνουν ότι απέναντι στην τάση ενίσχυσης της Ακροδεξιάς, υπάρχει και μια άλλη τάση με επίκεντρο αριστερά μέτωπα που συστήνονται και όπως επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια τάση αντιστροφής κεντρικών επιλογών φιλελευθερισμού και να οικοδομήσουν μια νέα σχέση με τους πολίτες που έμεναν πολιτικά άστεγοι, καθώς ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να αντιπροσωπεύονται από κάποιο κόμμα.

«Στην Ελλάδα η πολιτική αντιπαράθεση παλαιότερα ήταν μνημόνιο και αντιμνημόνιο. Σήμερα όμως καλούμαστε να δούμε αυτοκριτικά τι έγινε και το κυριότερο που πρέπει να συζητήσουμε, είναι αν μπορεί να βρεθεί κοινός βηματισμός σε ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, να συζητούμε για τους μισθούς» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος ο οποίος ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν απέναντι στην αύξηση του κατώτατου μισθού και το δήθεν, όπως σημείωσε, πλήγμα της ανταγωνιστικότητας της χώρας από την αύξηση αυτή:

«Αυτά τα επιχειρήματα έγιναν κομμάτι του δημόσιου διαλόγου τόσο γρήγορα. Ξέρετε γιατί; Γιατί η ιδεολογία των ελίτ είναι κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας. Επιβάλλεται ο διάλογος να συμπεριλάβει και αυτό. Να δούμε δηλαδή αν συμφωνούμε στην αύξηση μισθού ως μέσο για την ανάπτυξη και όχι ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης» είπε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.