Νέο «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία, αυτή τη φορά από το Economist. Οι συνεχείς προειδοποιήσεις για την οικονομία από ξένους φορε...
Νέο «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία, αυτή τη φορά από το Economist. Οι συνεχείς προειδοποιήσεις για την οικονομία από ξένους φορείς και οίκους έχει προκαλέσεις πανικό στην κυβέρνηση, καθώς αυτή παρακολουθεί ανήμπορη την κατάρρευσή της.
Έκθεση του Economist Intelligence Unit αναφέρει ότι “Η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, ένα είδος μεταμνημονιακής επιτήρησης θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου. Η έκθεση θα επικεντρωθεί στην πρόοδο σχετικά με την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, τη μισθολογική αύξηση, την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών”.
«Τα πορίσματα της έκθεσης θα χρησιμοποιηθούν για ενημέρωση στη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου, όπου θα αποφασισθεί εάν θα εφαρμοσθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν όταν η Ελλάδα εξήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018. Οι επενδυτές ενδέχεται να εκλάβουν την έκθεση ως αξιολόγηση της φερεγγυότητας της Ελλάδας. Παρά τη σημασία της έκθεσης, η κυβέρνηση έχει πράξει ελάχιστα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα πολιτικής που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. Εν μέσω αυξανόμενης πολιτικής αστάθειας, έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.
Η εγχώρια πολιτική αστάθεια θα παραμείνει έντονη μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων γενικών εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, αλλά πιθανότατα να διεξαχθούν νωρίτερα, ενδεχομένως τον Μάιο, σε συνδυασμό με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές. Η εξωτερική οικονομική και χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα θα περιορίσει επίσης την ικανότητα της κυβέρνησης να έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα βασικά ζητήματα στα οποία ενδέχεται να αναφερθούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές στην έκθεση είναι η καθυστερημένη εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων, των επιπτώσεων της αυξανόμενης μισθολογικής πίεσης στην ανταγωνιστικότητα και σε διάφορες πτυχές των δημόσιων οικονομικών».