Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέος νόμος Κατσέλη: Μονομερή ρύθμιση φέρνει η κυβέρνηση, έτοιμοι να «παγώσουν» την επιστροφή €1 δισ. οι δανειστές

Οι θεσμοί προειδοποιούν ότι εάν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν εγκριθεί, θα «παγώσουν» την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα - ...


Οι θεσμοί προειδοποιούν ότι εάν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν εγκριθεί, θα «παγώσουν» την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα - Έτοιμη να νομοθετήσει για την Α' κατοικία η κυβέρνηση
Σαφή προειδοποίηση ότι, εάν η τελική μορφή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν φέρει την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε θα «παγώσει» η επιστροφή των κερδών ύψους 970 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και θα σταλεί εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στις αγορές έχει λάβει η κυβέρνηση.




Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αιφνιδιάστηκαν από την κυβερνητική διαρροή που ανέφερε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή και ότι μέχρι τότε θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου, αλλά είναι προετοιμασμένοι και για το αντίθετο, διαμηνύοντας πως εάν υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις προδιαγραφές που θέτουν και στην τελική μορφή του νέου πλαισίου, τότε το Eurogroup μπορεί να «παγώσει» την επιστροφή των κερδών των ομολόγων.

Παρότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα 970 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της, η εξέλιξη αυτή θα στείλει πολύ αρνητικό μήνυμα στις αγορές και θα χαλάσει το κλίμα συνεργασίας με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφείς ότι δεν θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Επισημαίνεται ότι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα εκδώσει σχετική γνωμοδότηση, ενώ απαιτείται επίσης η έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) για την κρατική επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων.




Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών επικεντρώνονται τόσο στην περίμετρο των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (οι θεσμοί ζητούν αυστηρότερα κριτήρια) όσο και σε τρία κομβικά ζητήματα:

1. Το δημοσιονομικό κόστος του νέου νόμου Κατσέλη. Όπως επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε συνέδριο της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ στην Αθήνα, το δημοσιονομικό κόστος (από την κρατική επιδότηση των δόσεων των δανείων) θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, «ποσό που δεν είναι μικρό». Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, χρειάζεται η έγκριση της DG Comp ότι η επιδότηση δεν αποτελεί κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.

2. Την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας στο νέο πλαίσιο. Οι θεσμοί επιμένουν ότι τα όρια ένταξης για αυτή την κατηγορία θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Επιπλέον, θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα «ηθικού κινδύνου», εάν η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει ότι δανειολήπτες που διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) θα πρέπει να τα ρευστοποιήσουν, προτού τύχουν προστασίας για την πρώτη κατοικία.

3. Τα «βαρίδια» που κληροδοτεί ο νόμος Κατσέλη. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη των παθογενειών του νόμου Κατσέλη στο νέο πλαίσιο, ώστε να μην βρουν και πάλι προστασία οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», καταφεύγοντας στα Δικαστήρια και κερδίζοντας χρόνο. Οι θεσμοί θα ήθελαν να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη που παραμένουν σε ισχύ και δίνουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προσφύγουν στο δικαστήριο, εάν απορριφθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας, διασφαλίζοντας τη μη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους.