Δεκαέξι μήνες μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που προκάλεσε το θάνατο 25 συνανθρώπων μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικ...
Δεκαέξι μήνες μετά τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 που προκάλεσε το θάνατο 25 συνανθρώπων μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για 4 πλημμελήματα κατά 9 συνολικά ατόμων.
Μεταξύ αυτών που διώκονται είναι η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασίλειου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δημαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων και 2 υπάλληλοι από τα εν λόγω δασαρχεία.
Τα αδικήματα που αποδίδονται στους 9 είναι:
-Πλημμύρα εξ αμέλειας
-Ανθρωποκτονία εξ αμέλειας δια παραλήψεις τελεσθείσα κατά συρροή
-Σωματική βλάβη εξ αμελείας δια παραλείψεως από υπόχρεους κατά συρροή
-Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.
Ποιοι απαλλάσσονται
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία.
Για 5 εξ αυτών η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής των αδικημάτων τα οποία αφορούν κυρίως πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες. Για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.
Σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους 9 για :
-έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
-έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας
-πολεοδομικές παραβάσεις
-έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων
-έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων
Ειδικότερα, στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων καταγράφονται σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών ως προς την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου, όπως σημειώνεται,φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.
Στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας παραμένει η δικογραφία που εξετάζει το τι έπραξαν οι αρμόδιοι φορείς από τον Νοέμβριο του 2017 προκειμένου να αποτρέψουν τις συνέπειες της επόμενης που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2018.