Σε κατάσταση παράνοιας βρίσκεται ο Ερντογάν μετά από τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και το «φρένο» από διεθνείς δυνάμεις στις έρευν...
Σε κατάσταση παράνοιας βρίσκεται ο Ερντογάν μετά από τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και το «φρένο» από διεθνείς δυνάμεις στις έρευνες της Τουρκίας.
Μετά από τον πλήρη εξοβελισμό της Τουρκίας από την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοινωνεί νέες γεωτρήσεις, σε μια προσπάθεια να επιβεβαιώσει εγωιστικά ότι ακόμα κατέχει ένα κομμάτι επιρροής στην περιοχή, πράγμα που φυσικά δεν ισχύει.
Την πρόθεση της Τουκρίας να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις στη Μεσόγιο ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συγκέντρωση του κόματός του στην πόλη Ριζέ στη βορειοανατολική Τουρκία, από την οποία και κατάγεται.
Η ανακοίνωση Ερντογάν είναι η πρώτη – έμμεση – αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση για τον εντοπισμό του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά την επιτυχή κατάληξη της γεώτρησης «Γλαύκος 1» των διεθνών κολοσσών Exxon Mobil -Qatar Petroleum στο «οικόπεδο 10» που οδηγεί σε κοίτασμα φυσικού αερίου έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.
Η ExxonMobil, μετά την ανακάλυψη του Γλαύκου, εμφανίστηκε, μάλιστα, «ζεστή» να συνεχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέα γεώτρηση το 2020.
Σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις η υπολογιζόμενη αξία του κοιτάσματος κυμαίνεται από $30 δισ. έως $40 δισ.
«Σφραγίζει» την Τουρκία από ξένα «βλέμματα»
Την ανησυχία του για την άρνηση των τουρκικών αρχών να ανανεώσουν τις διαπιστεύσεις δεκάδων ευρωπαίων δημοσιογράφων -μεταξύ των οποίων και Γερμανοί- εξέφρασε το Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται για αυτό σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση στην Άγκυρα.
«Είναι σαφές ότι η ελευθερία έκφρασης, η ελευθερία του Τύπου, είναι υψηλό αγαθό. Είναι ουσιώδες οι δημοσιογράφοι να μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους ελεύθερα και να διευκολύνονται σε αυτό. Σε αυτό είμαστε προσηλωμένοι και κατά τις συνομιλίες μας με την τουρκική πλευρά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ εξέφρασε την «αυξανόμενη ανησυχία» της, τονίζοντας ότι θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο εάν οι λόγοι της απόρριψης των διαπιστεύσεων είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από «γραφειοκρατικοί», όπως επικαλείται η Άγκυρα.
Έτσι, λοιπόν, ενώ το καθεστώς Ερντογάν βρίσκεται υπό διάλυση και η τουρκική κοινωνία «βράζει» και είναι έτοιμη για εξέγερση κατά του αυταρχικού προέδρου, προσπαθεί να εκτονώσει την εσωτερική κρίση σε Αιγαίο και Μεσόγειο, κάτι το οποίο δεν μπορεί επιτύχει. Το τέλος του Σουλτάνου μάλλον είναι κοντά…