Δεν πέρασαν ούτε 3 ημέρες από την θρασύτατη πρόκληση στην οποία προχώρησαν οι τουρκικές SAS που συμμετείχαν στην Άσκηση ARIADNE-19, που ...
Δεν πέρασαν ούτε 3 ημέρες από την θρασύτατη πρόκληση στην οποία προχώρησαν οι τουρκικές SAS που συμμετείχαν στην Άσκηση ARIADNE-19, που φιλοξενήθηκε από την Ελλάδα όπου και δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν την τουρκική μονάδα να σηκώνει την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας και οιΤούρκοι επαναφέρουν τον γνωστό χάρτη στον οποίο δείχνουν την Κρήτη τουρκική.
Ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα Σοζού με τον γνωστό πλέον χάρτη που δείχνει την Κρήτη και λέει ότι «Τα 3/4 της Κρήτης μας ανήκουν».
Ο Saygı Öztürk ο πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ένας ακραίος εθνικιστής στον χάρτη που δημοσιεύει στην τουρκική εφημερίδα Σοζού, υποστηρίζει ότι και πολλές νησίδες και μικρά νησιά γύρω από την Κρήτη είναι τουρκικά και άρα η Τουρκία, γράφει στο άρθρο του, έχει δικαίωμα εξόρυξης στην περιοχή.
Για την ύπαρξη του χάρτη αυτού το pronews.gr έχει αναφερθεί από τον Δεκέμβριο και το θέμα ανασύρεται πάλι καθόλου τυχαία.
Η κίνηση γίνεται μετά την αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των ΜΟΕ που επί της ουσίας επιβάλλει η Άγκυρα και λίγες μέρες μετά την πρόκληση της Σούδα από τουρκική μονάδα SAS-SAT.
Φυσικά η κίνηση των SAS-SAT κάθε άλλο παρά τυχαία δεν ήταν αφού ήθελαν να υποδηλώσουν ότι υπάρχει τουρκική κατοχή του βυθού της Κρήτης.
Προφανώς η Άγκυρα δεν επικεντρώνεται στο νησί και τους κατοίκους, αυτό που την ενδιαφέρει είναι ο τεράστιος ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κρήτη και ότι κατά την «ερμηνεία» της προκύπτουν «κληρονομικά» δικαιώματα.
Σύμφωνα με τον χάρτη, μόνον το ένα τέταρτο της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ΑΟΖ θα πρέπει να καθοριστεί με έναν τρόπο όπως η Άγκυρα τον αντιλαμβάνεται, δημιουργώντας μια τουρκική λίμνη. Μυρίζονται αέριο και επιδιώκουν να βάλουν χέρι στην Κρήτη, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου.
Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει την αντίληψη ότι το Μάιο του 1913 εκτός της Ελλάδα την Κρήτη διεκδικούσαν η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία