Η μάχη του Χοτίν δόθηκε στην σημερινή Ουκρανία μεταξύ Πολωνών και Τούρκων., στις 11 Νοεμβρίου 1673. Η κοινοπολιτεία Πολωνίας – Λιθουαν...
Η μάχη του Χοτίν δόθηκε στην σημερινή Ουκρανία μεταξύ Πολωνών και Τούρκων., στις 11 Νοεμβρίου 1673. Η κοινοπολιτεία Πολωνίας – Λιθουανίας αποτελούσε ισχυρή δύναμη στην ανατολική Ευρώπη τον 17ο αιώνα, όντας σχεδόν συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Οθωμανούς. Το 1672 ο οθωμανικός στρατός υπό τον σουλτάνο Μεχμέτ Δ’ εισέβαλε στα πολωνικά εδάφη στην Ποδολία (δυτική Ουκρανία) συντρίβοντας της ανέτοιμες πολωνικές δυνάμεις.
Ο Σομπιέσκι διέθετε 12 ίλες των περίφημων «Φτερωτών Ουσάρων» με 1.690 συνολικά άνδρες, 3 ίλες καραμπινιέρων ιππέων με 342 άνδρες, 109 ίλες ιππικού «Παντσέρνι» (= θωρακισμένοι) με 11.055 άνδρες, άλλους 1.619 Βλάχους ιππείς, 8.000 τακτικούς πεζούς, 500 ατάκτους πεζούς, 19 λόχοι δραγώνων (έφιππο πεζικό) συνολικής δύναμης 5.828 ανδρών και 65 πυροβόλα.
Οι τουρκικές δυνάμεις του Χουσείν πασά διέθετε ίσο περίπου αριθμό ανδρών αλλά και 120 πυροβόλα. Επίσης οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει οχυρό στρατόπεδο στον ποταμό Δνείστερο, αναμένοντας εκεί την πολωνική επίθεση με τα νώτα τους καλυμμένα από τον μεγάλο ποταμό.
Στις 10 Νοεμβρίου οι Πολωνοί, έφτασαν στην περιοχή του Χοτίν και άρχισαν τον κανονιοβολισμό των τουρκικών θέσεων. Το τουρκικό οχυρωμένο στρατόπεδο είχε σχήμα ημικυκλίου. Οι Πολωνοί ανέπτυξαν το πεζικό και το πυροβολικό τους μπροστά τηρώντας το ιππικό τους ως εφεδρεία. Ο όγκος των δυνάμεών τους τάχθηκε στη νότια πλευρά του τουρκικού στρατοπέδου. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr