Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι Τούρκοι δημιουργούν κρίση με το «Μπαρμπαρός» – Πανικός στην Άγκυρα μετά την Τριμερή στο Ισραήλ – Στο κενό οι τουρκικές προκλήσεις

Νέα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει κρίση μέσω του «Μπαρμπαρός» έπεσε στο κενό το βράδυ της Πέμπτης, που αποτελούσε προφανώς προσπ...


Νέα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει κρίση μέσω του «Μπαρμπαρός» έπεσε στο κενό το βράδυ της Πέμπτης, που αποτελούσε προφανώς προσπάθεια «απάντησης» τόσο στα αποτελέσματα της Τριμερούς στο Ισραήλ, όσο και σε συνέχεια της σκληρής στάσης του Υπουργού Eξωτερικών της Τουρκίας με τον Έλληνα υπουργό.




Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης, το «Μπαρμπαρός», αφού πρώτα άλλαξε πορεία και επιτάχυνε –κάτι που δεν συνάδει με την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών– έφτασε σε απόσταση περίπου 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λεμεσού, ζήτησε μέσω ασυρμάτου, από δύο πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν στα ανοικτά της Κύπρου, να μετακινηθούν γιατί εμπόδιζαν δήθεν την πορεία του. Να σημειωθεί ότι του «Μπαρμπαρός» προπορευόταν το τουρκικό συνοδευτικό «Tanux-1» και ακολουθούσε δεύτερο συνοδευτικό πλοίο, το «Apollo Moon».

Η προειδοποίηση για μετακίνηση, έγινε προς δύο πετρελαιοφόρα –ένα μεγάλο και ένα μικρότερο– που πραγματοποιούσαν μεταφόρτωση πετρελαιοειδών από το ένα προς το άλλο πετρελαιοφόρο. Βρίσκονταν σε περιοχή ελάχιστα εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, στο ύψος των ακτών Βασιλικού–Ζυγίου. Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή όπου, λόγω σχετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, γίνονται πολύ συχνά τέτοιες θαλάσσιες εργασίες, δηλαδή μεγάλα τάνκερ μεταφορτώνουν σε μικρότερα, χωρίς επιπλέον κόστος, τέλη κ.τ.λ. επειδή βρίσκονται εκτός χωρικών υδάτων.

Οι αξιωματικοί του «Μπαρμπαρός» επικαλέστηκαν μάλιστα στο μήνυμά τους, την παράνομη τουρκική Navtex, που «δεσμεύει» τμήμα του τεμαχίου 7, μεγάλο μέρος του τεμαχίου 8 και μικρό του τεμαχίου 1 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 26 Ιανουαρίου–26 Μαΐου.

Οι καπετάνιοι των δύο τάνκερ, απάντησαν πως δεν μπορούν να μετακινηθούν, εξηγώντας ότι βρίσκονται σε διαδικασία μεταφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ τους.

Η ανάλυση των δεδομένων του «Μπαρμπαρός» δείχνει σαφώς ότι επρόκειτο για σκόπιμη πρόκληση που απέτυχε, χωρίς να αποκλείονται επαναλήψεις της.

Αυτό γίνεται φανερό, πρώτο από το γεγονός ότι η προσπάθεια παρεμπόδισης της ναυσιπλοΐας, όπως και η πλεύση του «Μπαρμπαρός» για να δείξει ότι κινείται στην περιοχή, έγινε εκτός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής που πραγματοποιεί σεισμογραφικά.

Η ταχύτητα που διατηρεί το «Μπαρμπαρός» κατά την διενέργεια σεισμογραφικών, είναι σταθερή και κυμαίνεται, ανάλογα και με την ταχύτητα και φορά των ανέμων, από 4,5 έως 5 κόμβους.

Αλλά το απόγευμα, την ώρα που εξερχόταν και της περιοχής «δέσμευσης» για σεισμογραφικά, κατευθυνόμενο από βορρά προς νότο, δηλαδή με κατεύθυνση τις νότιες ακτές της Κύπρου, δοκίμασε να αυξήσει ταχύτητα μέχρι και 15 κόμβους, προφανώς για να βρεθεί πιο γρήγορα κοντά στα τάνκερ και να επικαλεστεί παρεμπόδιση. Μετά την λήψη της απάντηση ότι τεχνικά ήταν αδύνατη η μετακίνηση των δύο τάνκερ λόγω της μεταφοράς πετρελαίου από το ένα στο άλλο, το «Μπαρμπαρός», μείωσε άμεσα και δραστικά την ταχύτητα πλεύσης του, μέχρι που σε κάποια στιγμή το σεισμογραφικό σταμάτησε. Επίσης, ακολούθησαν αυξομειώσεις ταχύτητας πλεύσης που δεν συνάδουν με τα συνήθη δεδομένα στην πραγματοποίηση σεισμογραφικών.




Στον χάρτη (1), με κόκκινο χρώμα σημειώνεται η περιοχή δέσμευσης της παράνομης τουρκικής «Navtex». Με γαλάζιο χρώμα σημειώνεται η πορεία του «Μπαρμπαρός» τις προηγούμενες εβδομάδες και με λευκό χρώμα τις τελευταίες μέρες. Είναι φανερό ότι στην περιοχή που καταγράφηκε η απόπειρα παρενόχλησης και πρόκλησης το απόγευμα της Πέμπτης, ήταν εκτός ακόμα και από την περιοχή της παράνομης δέσμευσης της οποίας έγινε επίκληση από τους αξιωματικούς του τουρκικού σεισμογραφικού. Αυτό δείχνει ότι επρόκειτο για εκτός σχεδίου πλεύση, με μοναδικό σκοπό την προσέγγιση των δύο τάνκερ, ώστε να δηλώσει παρουσία και να προκαλέσει. Επίσης, είναι φανερό ότι ήταν η πιο κοντινή πλεύση αυτής της περιόδου, στις νότιες ακτές της Κύπρου.

Στον χάρτη «2», γίνεται φανερό το γεγονός ότι το «Μπαρμπαρός» έφτασε μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων, ενώ η πλεύση καμία σχέση δεν είχε με την πραγματοποίηση σεισμογραφικών, ενώ στον χάρτη «2α» φαίνεται ξεκάθαρα η αλλαγή της πορείας που ακολουθούσε το σεισμογραφικό, προφανώς λόγω οδηγιών να προχωρήσει σε απόπειρα πρόκλησης κρίσης.

Πολλά πραγματικά στοιχεία της ταχύτητας πλεύσης του υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικού, αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για σκόπιμη και προφανώς συνδεδεμένη με την τουρκική προσπάθεια αντίδρασης στην Τριμερή με την παρουσία των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο πίνακας «3» δείχνει την ταχύτητα του «Μπαρμπαρός», από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της χθεσινής μέρας.