Τελεσίγραφο στο Ισραήλ έστειλε η Αγκυρα λέγοντας πως η "απάντηση στο ισραηλινό ραντάρ της Κρήτης θα είναι άμεση, με στοχοποίηση τη...
Τελεσίγραφο στο Ισραήλ έστειλε η Αγκυρα λέγοντας πως η "απάντηση στο ισραηλινό ραντάρ της Κρήτης θα είναι άμεση, με στοχοποίηση της περιοχής με Bora και δημιουργία νέων βάσεων".
Σε περίπτωση που το Ισραήλ τολμήσει να εγκαταστάσει "mega" ραντάρ στην Κρήτη τότε θα στοχοποιηθεί η περιοχή με βαλλιστικούς πυραύλους Bora ενώ θα δημιουργηθούν νέες αεροναυτικές βάσεις τονίζουν οι Τούρκοι.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν και ο Υπουργός Άμυνας μας το είπαν ξεκάθαρα, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα ούτε στο Αιγαίο ούτε στην ανατολική Μεσόγειο. Εχουμε την δύναμη να προστατέψουμε τα συμφέροντα μας όπως έδειξε και η "Γαλάζια Πατρίδα'"
Η Ελλάδα δημιουργεί συμμαχίες με την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ ενώ μαζί με το Ισραήλ θέλει να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση ραντάρ στην Κρήτη.
Περιμένουμε να δούμε αν το Ισραήλ θα υλοποιήσει το σχέδιο αυτό κατά της Τουρκίας. Περιμένουμε την επίσημη αναγγελία για το ραντάρ.
Εάν το Ισραήλ το παραδεχτεί, θα φανεί για πρώτη φορά ότι είναι μέρος ενός σχεδίου που στόχο έχει να απειλήσει την Τουρκία στο Αιγαίο και η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει.
Σε μια τέτοια περίπτωση η εγκατάσταση πυραύλων βαλλιστικών πυραύλων Bora πάνω από την Κρήτη ή τη Σύμη ή εγκατάσταση αερο-ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα είναι απαραίτητη.
Μπορούμε να μεταφέρουμε αντιαεροπορικά συστήματα, "έξυπνα" πυρομαχικά πυροβολικό και πυραύλους κρουζ στα Κατεχόμενα" τονίζει.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει διάφορες επιλογές, όπως η εγκατάσταση Bora στη βάση Ακσάζ (πάνω από τη Ρόδο) που βρίσκεται πιο κοντά στην Κρήτη ή στη βάση Ντάτσα στο Αιγαίο (πάνω από τη Σύμη).
Στις εναλλακτικές περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση πυραύλων και αντιαεροπορικών συστημάτων στα Κατεχόμενα, που θα στοχεύουν τις ξένες βάσεις -όπως λένε οι Τούρκοι- οι οποίες προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στο νότιο μέρος της Κύπρου.
Oπως αποκάλυψε χτες το pronews.gr, η Τουρκία προχώρησε σε εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου Bora χωρίς όμως να διευκρινίζεται η έκδοση του πυραύλου αφού αν και ο πύραυλος Bora-1 έχει τεθεί σε υπηρεσία από το 2017 με συνολικά 50 πυραύλους να έχουν παραδοθεί στον Τουρκικό στρατό η κρατική εταιρεία ROKETSAN αναπτύσσει και μια δεύτερη έκδυση του πυραύλου την Bora-2.
Η συγκεκριμένη έκδοση έχει μήκος 8 μέτρα σε σχέση με τα 7,2 μέτρα του Bora-1, διάμετρο 800 χλστ σε σχέση με τα 600 χλστ της παλαιότερης έκδοσης και εμβέλεια 500-800 χλμ σε σχέση με τα 300 χλμ. της αρχικής έκδοσης.