Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτός είναι ο Έλληνας Σμηναγός που ψηφίστηκε από το NATO «καλύτερος πιλότος και ηγέτης»!

Από την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, η 337 Μοίρα (337M) της 110 Πτέρυγας Μάχης που έχει ως έδρα την /Αερ...



Από την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, η 337 Μοίρα (337M) της 110 Πτέρυγας Μάχης που έχει ως έδρα την /Αεροπορική βάση Λάρισας, συμμετείχε σε εκπαίδευση του NATO στην Ισπανία με τέσσερα μαχητικά F-16.




Οι Έλληνες πιλότοι διακρίθηκαν, όπως γίνεται συνήθως κατά την διάρκεια της άσκησης, δείχνοντας πως τα "Φαντάσματα του Αιγαίου" είναι κυρίαρχοι των αιθέρων, με αποκορύφωμα τον Σμηναγό Βασίλη Κοντόπουλο, ο οποίος ψηφίσθηκε από τους συναδέλφους του ως ο καλύτερος πιλότος της εκπαιδευτικής σειράς στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, η 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης Λάρισας αναδείχθηκε πρώτη σε «σχολείο» του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε προχθές στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, ενώ ο σμηναγός ιπτάμενος Βασίλειος Κοντόπουλος ψηφίστηκε ως ο καλύτερος πιλότος της εκπαιδευτικής σειράς μεταξύ των ΝΑΤΟϊκών χωρών που έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική άσκηση



Πρόκειται για μια διεθνή, την πρώτη αυτού του επιπέδου, διάκριση για τα «Φαντάσματα» όπως είναι το διακριτικό της 337 Μοίρας, που διαρκώς αναβαθμίζεται επιχειρησιακά, παράλληλα με την έδρα της, την 110 ΠΜ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο στην 110 ΠΜ, φιλοξενήθηκαν 11 αεροσκάφη F-16 και ένα αεροσκάφος ιπτάμενο ραντάρ G550H της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, «στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών» ενώ τον περασμένο Νοέμβριο, τέσσερα μαχητικά της F-16 Block 52+ έφθασαν «στο Βορειότερο πλάτος που έχει βρεθεί ελληνικό μαχητικό», στο Μπόντο της Νορβηγίας.




Συμμετέχοντας στην άσκηση «Trident Juncture 2018», τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ μετά τον «Ψυχρό πόλεμο» που διεξήχθη στα «σύνορα» με τη Ρωσία, στη Νορβηγία, στο έδαφος καθώς και στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Άσκηση όπου η 337 Μοίρα «ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με τον ρόλο της Μοίρας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ».

Αναβαθμισμένη πλέον στον χάρτη του ΝΑΤΟ είναι και η ίδια η 110 ΠΜ αφού όπως είναι γνωστό - στο πλαίσιο της νέας ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας – στη Λάρισα φιλοξενούνται τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά (ΜQ-9 Reaper) αεροσκάφη της 401ης AEG Det1 της Πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Η αντιπροσωπεία της 337 Μοίρας (με επτά ιπτάμενους και δεκάδες μηχανικούς υποστήριξης της 110 ΠΜ) με 4 αεροσκάφη F-16 Block 52+ βρέθηκε για περισσότερο από δύο εβδομάδες στην Ισπανία συμμετέχοντας στην πρώτη εκπαιδευτική σειρά αέρος για το 2019 του Προγράμματος Τακτικής Ηγεσίας του ΝΑΤΟ (Tactical Leadership Programme - TLP) που υλοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Los Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε προχθές Παρασκευή, 1η Μαρτίου.


Ποια η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

Από Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, η 337 Μοίρα (337M) της 110 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική βάση Λάρισας, συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2019 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 110 ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 BLK 52+ με ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, η 337 Μοίρα ανέλαβε αποστολές σύμφωνες με την αποστολή της Μοίρας τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Στην εν λόγω εκπαιδευτική σειρά συμμετείχαν οι Πολεμικές Αεροπορίες της Ισπανίας με αεροσκάφη EF-18, της Γαλλίας με αεροσκάφη Rafale, του Βελγίου με F-16MLU, της Ιταλίας με EF2000 Eurofighter, της Γερμανίας με αεροσκάφη TORNADO και των ΗΠΑ με αεροσκάφη F-15 Strike Eagle.

Οι ιπτάμενοι της 337Μ πρώτευσαν τόσο σε συλλογικό όσο και προσωπικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης, μεταξύ των πληρωμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν.

Πηγή: Eleftheria