Δυό χρόνια πριν μια τραγωδία σκίασε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ένα ελικόπτερο Χιούι έπεσε στο Σαραντάπορο παίρνοντας μαζί του τις ζωές τεσσ...
Δυό χρόνια πριν μια τραγωδία σκίασε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ένα ελικόπτερο Χιούι έπεσε στο Σαραντάπορο παίρνοντας μαζί του τις ζωές τεσσάρων στρατιωτικών.
Μία «μαύρη» μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν η 19η Απριλίου 2017. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θρηνούσαν. Ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούσε, για τον θάνατο των τεσσάρων ηρώων που χάθηκαν άδικα το πρωί της 19ης Απριλίου όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι έπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.
Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου.
Το Χρονικό της τραγωδίας
Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικό, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Super Puma από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.
Όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.
Ποιοι ήταν οι νεκροί:
Ο Ιωάννης Τζανιδάκης καταγόταν από την Ελεύθερνα του Ρεθύμνου. Αποφοίτησε το 1984 από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Από το Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009 διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη. Ως ταξίαρχος, ο Ιωάννης Τζανιδάκης είχε υπηρετήσει ως διοικητής στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον κλάδο Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ. Το Μάρτιο του 2017 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.
Ο συνταγματάρχης (Τεθωρακισμένων) Θωμάς Αδάμος, ήταν 50 ετών και ήταν διευθυντής ασφαλείας στην 1η Στρατιά. Ήταν τάξεως 1989.
Πατέρας τριών, υπηρετούσε στην 1η Στρατιά στη Λάρισα, όπου και επιβιβάστηκε στο μοιραίο ελικόπτερο, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ταγματάρχης (Αεροπορίας Στρατού) Δημοσθένης Γούλας, ήταν 35 ετών και είχε συμπληρώσει 1.620 ώρες πτήσεως στα ελικόπτερα αυτού του τύπου.
Το Αρτεσιανό Καρδίτσας θρηνούσε για τον άτυχο στρατιωτικό Δημοσθένη Γούλα, τον κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου.
Ο άτυχος στρατιωτικός ήταν παντρεμένος με παιδιά. Στην Καρδίτσα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι έφυγε το παιδί με τα “χαμογελαστά” μάτια.
Κωνσταντίνος Χατζής
Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός (Αεροπορίας Στρατού) Κωνσταντίνος Χατζής, ήταν 28 ετών και είχε συμπληρώσει 405 ώρες πτήσεως στα συγκεκριμένα ελικόπτερα. Ήταν μόλις ένα χρόνο παντρεμένος.
Η 27χρονη Αρχιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα είναι η μοναδική επιζήσασα από την τραγωδία στο Σαραντάπορο.