Το πρόβλημα με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα είναι τεράστιο με το ποσοστό γεννητικότητας να συγκαταλέγεται στα πιο χαμηλά στην Ευρώπη. ...
Το πρόβλημα με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα είναι τεράστιο με το ποσοστό γεννητικότητας να συγκαταλέγεται στα πιο χαμηλά στην Ευρώπη.
Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα με παράλληλη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων ανθρώπων θα προκαλέσει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα.
Ακόμη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους (90.000 γεννήσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε μείωση 4,7% σε σχέση με το 2016).
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αίσθηση προκαλεί η παρουσία στοιχείων Έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής για το δημογραφικό ζήτημα, η οποία προβλέπει ότι το 2035 η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 4,1% και 12,4% σε σχέση με το 2015. Ακόμη χειρότερα, έως το 2050 η μείωση αυτή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 7,3% και 23,4% σε σχέση με το 2015.
Παράλληλα, οι ρυθμοί γήρανσης του πληθυσμού αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες δεκαετίες, επιφέροντας πρόσθετη επιβάρυνση στην οικονομία, το ασφαλιστικό ζήτημα και το εθνικό σύστημα Υγείας, ενώ ανησυχητική κρίνεται και η αναμενόμενη αύξηση των υπερηλίκων (ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών).
Το ζήτημα για την υπογεννητικότητα αναπτύχθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Π.Ι.) με αφορμή τη διεξαγωγή ανοικτής ενημερωτικής Ημερίδας Ευαισθητοποίησης για την Υπογεννητικότητα με τίτλο «Ας γεννήσουμε λύσεις» την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.