Προεργασίες για την αντιμετώπιση ενός πιθανού αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων και ανταλλακτικών για τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφ...
Προεργασίες για την αντιμετώπιση ενός πιθανού αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων και ανταλλακτικών για τα αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη που η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει, φαίνεται να έχει αρχίσει η Άγκυρα σύμφωνα με το δημοσιογράφο/στρατιωτικό αναλυτή Babak Taghvaee.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Η προληπτική αυτή κίνηση σχετίζεται με την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 Triumf και να ενδυναμώσει τις στρατιωτικές βιομηχανικές και οικονομικές σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Babak Taghvaee, οι Τούρκοι εκτιμούν ότι ένα πιθανό αμερικανικό εμπάργκο πώλησης ανταλλακτικών για τα μαχητικά F-16C/D και πιο ειδικά η εφαρμογή ενός εμπάργκο των ΗΠΑ στην πώληση ανταλλακτικών για συστήματα αεροβοηθημάτων, ραντάρ και οπλικών συστημάτων, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή το 2020.
Για αυτό το λόγο οι Τούρκοι Επιτελείς έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες προσέγγισης φιλικών προς την Τουρκία χωρών που διαθέτουν μαχητικά F-16C/D ώστε να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό αμερικανικό εμπάργκο πώλησης όπλων και ανταλλακτικών μέσω αυτών των κρατών, αγοράζοντας μυστικά ανταλλακτικά για τα μαχητικά από τα αποθέματα τους.
Εάν τελικά εφαρμοστεί ένα τέτοιο εμπάργκο θα είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ το χρησιμοποιούν, αφού μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αποφασίσει κατόπιν πιέσεων από το Κογκρέσο και του ελληνοαμερικανικού λόμπι, ένα τετραετές εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία, το οποίο αφορούσε ανταλλακτικά και οπλικά συστήματα.
Το αμερικανικό εμπάργκο της δεκαετίας του 1970 εφαρμόστηκε την περίοδο 1975-1978 (5/2/1975-10/1978) και στην πραγματικότητα διέλυσε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, των οποίων τα οπλικά συστήματα, αμερικανικής κατασκευής, σχεδόν αχρηστεύτηκαν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εφαρμογής του εμπάργκο.
Μάλιστα η υλοποίηση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία ανάγκασε την τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της εποχής εκείνης να ξεκινήσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας μιας ισχυρής τουρκικής βιομηχανίας που σε μεγάλο ποσοστό επιτεύχθηκε με την ανοχή της Δύσης.
Εάν η πληροφορία επαληθευτεί θα αποτελέσει ένα νέο παράγοντα σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Τουρκία, αφού η αμερικανική κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει και θα προσπαθήσει να εμποδίσει τις τρίτες χώρες να πουλήσουν ανταλλακτικά στην Άγκυρα η οποία φαίνεται να έχει ήδη επιλέξει τα επόμενα βήματα της.