Yπερσυγκέντρωση αμερικανικών, κυρίως, δυνάμεων στην Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα εν αναμονή της πρόωρης παράδοσης των S-400 στ...
Yπερσυγκέντρωση αμερικανικών, κυρίως, δυνάμεων στην Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα εν αναμονή της πρόωρης παράδοσης των S-400 στην Τουρκία.
Συμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "USS Abraham Lincoln" (CVN-72) με την ομάδα μάχης του εισήλθε στη Μεσόγειο, μαζί με τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke "USS Bainbridge" (DDG-96), "USS Mason" (DDG-87), "USS Nitze" (DDG-94) και το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga "USS Leyte Gulf" (CG-55).
Στον Πειραιά υπάρχει ευρύτατη συμμαχική παρουσία αυτές τις μέρες.
Χθες, το πλήρωμα του «USS Mitscher», ενός αντιτορπιλικού κλάσης «Arleigh Burke», άνοιξε το πολεμικό πλοίο για λίγη ώρα, προκειμένου ο κυβερνήτης Ιαν Σκάλιαταϊν να εξηγήσει τους λόγους επίσκεψης στον Πειραιά.
Οπως είπε, θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις πλοίων του αμερικανικού ναυτικού, όχι μόνο στο τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα αντιτορπιλικά κλάσης «Arleigh Burke», όπως αυτό που βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αμερικανικού ναυτικού, και τις προηγούμενες εβδομάδες κατέπλευσαν σε λιμάνια όπως η Ρόδος και, βεβαίως, η ναυτική βάση της Σούδας.
Ενδειξη της κινητικότητας που υπάρχει από την αμερικανική πλευρά είναι ότι οι δηλώσεις του κυβερνήτη Σκάλιαταϊν κινούνται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αντίληψης της Ουάσιγκτον για τη Μεσόγειο ως ένα σύνολο ενταγμένο στην ενεργειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.
«Η παρουσία μας στη Μεσόγειο και η συνεργασία με τους Ελληνες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια σε αυτή τη ζωτικής σημασίας περιοχή», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνήτης Σκάλιαταϊν.
Επιπλέον, στον Πειραιά έχουν ελλιμενισθεί ακόμη ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο αλλά και η τύπου FREMM γαλλική φρεγάτα «Languedoc».
Πρόκειται για το πολεμικό πλοίο που έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τη διαφύλαξη των γαλλικών συμφερόντων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και ευρύτερα.
Πέρα από αυτή την, ορατή στο ευρύ κοινό, διάσταση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα, υπάρχουν εντατικές συζητήσεις σε διμερές επίπεδο, προκειμένου η συνεργασία να διευρυνθεί όσο περισσότερο γίνεται.
Περισσότερες και μεγαλύτερες επισκέψεις στα λιμάνια της Ελλάδας θα πραγματοποιούνται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από πλοία του αμερικανικού ναυτικού, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Ουάσιγκτον για στρατηγική ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με την Αθήνα.
Χ.Ακάρ: "Νωρίτερα, τον Ιούνιο η παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία"
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος λέγοντας ότι μπορεί να γίνει ένα μήνα νωρίτερα.
«Στις τελευταίες συνομιλίες που είχαμε με τη Ρωσία ειπώθηκε ως ημερομηνία ο Ιούνιος (σσ η προηγούμενη ενημέρωση ήταν για Ιούλιο). Δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, αλλά έτσι ειπώθηκε».
Ο Χουλουσί Ακάρ απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο πώλησης των S-400 σε τρίτη χώρα.
«Δεν υπάρχει ένα τέτοιο δεδομένο. Αυτή τη στιγμή έρχονται οι S-400, έρχονται τα F-35 και θα συνεχίζουμε τη ζωή μας με όλα αυτά», υποστήριξε.
Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς τεχνολογίας μαζί με την παραλαβή και του δεύτερου συστήματος S-400, ο Ακάρ δήλωσε ότι ακόμη δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει σε αυτό το σημείο, ωστόσο προβλέπεται στη συμφωνία.
Σε ερώτηση για το αν εξετάζονται ως εναλλακτικές η εγκατάσταση των S-400 στα Κατεχόμενα στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι «αποστολή των S-400 θα είναι η προστασία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης».
Όπως διευκρίνισε, είναι θέμα προτεραιότητας η προστασία και των 81 νομών της χώρας, αλλά νούμερο ένα αποτελεί η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, ενώ διευκρίνισε ότι εκτός αυτών των δύο περιοχών μπορεί να επιλεγεί και μία βιομηχανική περιοχή.pronews.gr