Πώς υπολογίζονται οι δόσεις, ποιες είναι οι παγίδες, ποιες οφειλές δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση - Οδηγός με ερωτήσεις-απαντήσεις Τ...
Πώς υπολογίζονται οι δόσεις, ποιες είναι οι παγίδες, ποιες οφειλές δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση - Οδηγός με ερωτήσεις-απαντήσεις
Τίθεται σε λειτουργία πιθανότατα τη Δευτέρα 20 Μαϊου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις φορολογικές υπηρεσίες έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.
Αναλυτικές διευκρινίσεις και οδηγίες προς τους οφειλέτες- φυσικά πρόσωπα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τη νέα αυτή ρύθμιση, παρέχει ο παρακάτω οδηγός που έχει τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων:
1- Ποια χρέη μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση;
2-Πώς υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων και το ποσό κάθε δόσης;
Σε φορολογούμενους-φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό δηλωθέν, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.
Για τους οφειλέτες με εισόδημα έτους 2017 άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017. Προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» κάθε οφειλέτη με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25% και προκύπτει η ετήσια δυνατότητα πληρωμής, με βάση την οποία καθορίζονται οι δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής (δείτε πίνακα).
3-Υπάρχουν «κόφτες» στον αριθμό και τα ποσά των δόσεων;
Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθοι τρεις περιορισμοί, βάσει των οποίων το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά τους παραπάνω υπολογισμούς:
- το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.
- ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18
- ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120.
Σε περίπτωση που ο περιορισμός της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ έχει ως συνέπεια να προκύπτει αριθμός δόσεων μικρότερος των 18, ο αριθμός των δόσεων ορίζεται περιορίζεται σε επίπεδο χαμηλότερο των 18. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ποσά οφειλών χαμηλότερα των 540 ευρώ.
4-Ποιες οφειλές δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν στο μέγιστο αριθμό δόσεων των 120;
- μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 540 ευρώ
- μέχρι 33 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ
- μέχρι 66 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ
- μέχρι 99 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ
5-Ποιες παγίδες κρύβει ο τρόπος υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης;
Για να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο θα λαμβάνονται υπόψη όλα ανεξαιρέτως τα δηλωθέντα εισοδήματα του έτους 2017, δηλαδή ακόμη και τα αυτοτελώς φορολογηθέντα καθώς και αυτά τα οποία απαλλάχθηκαν από τη φορολογία εισοδήματος,