ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΝΑΟΓΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΛΠ... ΤΙ ΟΧΙ; Ραμαζάνι 2019: Με σ...
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΝΑΟΓΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΛΠ... ΤΙ ΟΧΙ;
Ραμαζάνι 2019: Με σεβασμό στο δικαίωμα όλων των προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενούνται στη χώρα μας να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας για τις ιδιαίτερες ανάγκες του μουσουλμανικού πληθυσμού την περίοδο αυτή, καθώς και τον πληθυσμό των προσφύγων/μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας και στα Κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σχετικά με τις ανάγκες ειδικών ομάδων του πληθυσμού και τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ορθού χειρισμού των τροφίμων .
Κλινικά ζητήματα
Κατά το Ραμαζάνι, οι Μουσουλμάνοι θα απέχουν από τροφή και νερό από την Ανατολή έως και τη Δύση του ηλίου. Μπορεί να υπάρξουν ιατρικές επιπλοκές αλλά και προβλήματα σχεδιασμού λόγω της νηστείας σε μερικούς ασθενείς. Γι αυτούς που νηστεύουν, η ημερήσια λήψη θερμίδων προφανώς ανατρέπεται και πιθανά χρειάζεται ανασχεδιασμός των αντιδιαβητικών φαρμάκων για τους διαβητικούς. Πρέπει να αναπροσαρμοσθούν σ’αυτή τη σημαντική μεταβολή διατροφής.
Συμβουλευτική με τους επαγγελματίες υγείας και τους διαβητικούς ασθενείς οφείλει να προγραμματισθεί, με στόχο την αποφυγή επιπλοκών, π.χ. υπογλυκαιμιών.
Κατά το μήνα του Ραμαζανιού οφείλει να ληφθεί μέριμνα και για τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, το σχεδιασμό των θηλασμών η και της λήψης άλλων φαρμάκων εφόσον αυτό είναι γνωστό. Επίσης οφείλει να λαμβάνεται υπόψη στη συνταγογραφία εφόσον προκύψει, όπως και στον προγραμματισμό των ραντεβού στα νοσοκομεία.
Οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση και να ρωτούν τους ασθενείς τους εάν νηστεύουν καθώς και να συζητούν μαζί τους το βαθμό επικινδυνότητας της συμμετοχής τους στη νηστεία. Για τους ασθενείς που επιλέγουν να νηστέψουν εξατομίκευση της φροντίδας και συχνός έλεγχος είναι απαραίτητα.
Συμβουλέψτε τους διαβητικούς ασθενείς που αποφασίζουν να νηστέψουν, να ελέγχουν το σάκχαρο αίματος πιο συχνά κατά τη νηστεία. Λάβετε υπόψη σας πόσο θα κρατήσει η νηστεία. Ενσωματώστε την εμπειρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα που νήστεψαν τα προηγούμενα χρόνια στις θεραπευτικές οδηγίες που δίνετε τώρα.
Εαν κατά την κρίση των θεραπόντων η κατάσταση της υγείας ενός ασθενή κρίνεται εύθραυστη υπενθυμίστε στον ασθενή τις εξαιρέσεις από τη νηστεία. Είναι σημαντικό να θυμηθεί ότι η νηστεία θα κρατά όλη τη μέρα του Ιουνίου. Αυτό σημαίνει, τίποτα από το στόμα για 15 ή περισσότερες ώρες. Για παράδειγμα εάν ένας ασθενής πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, είναι υποτασικός και μέτρια αφυδατωμένος αυτό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία υγρών η ακόμη και την οξεοβασική του ισορροπία. Μια συζήτηση οφείλει να γίνει για το δικαίωμά του να εξαιρεθεί από τη νηστεία καθώς αυτό προβλέπεται από τη θρησκεία του. Eid-al-Fitr είναι η μέρα εορτασμού που σημαίνει το τέλος του Ραμαζανιού και καλά είναι καθώς είναι μεγάλη εορτή να μην υπάρχουν ραντεβού εκείνη την ημέρα.
Ένα άτομο που νηστεύει μπορεί να πάρει τα παρακάτω φάρμακα:
Ενέσιμα
Διαδερμικά
Γαργάρες (εφόσον δεν τις καταπίνει)
Ένα άτομο που νηστεύει δεν μπορεί να πάρει τα παρακάτω φάρμακα:
Σταγόνες ωτικές και sprays ρινικά
Εισπνεόμενα (inhalers)
Υπόθετα κολπικά και από το ορθό
Το δικαίωμα εξαίρεσης από τη νηστεία.
Αυτοί που είναι άρρωστοι, οι ταξιδιώτες ή οι γυναίκες με εμμηνοροή έγκυες ή θηλάζουσες επιτρέπεται να διακόψουν τη νηστεία και να νηστέψουν αργότερα [Quran 2:185]. Άρρωστοι, ηλικιωμένοι η χρόνιοι άρρωστοι μπορούν να προσφέρουν φαγητό τουλάχιστον σε ένα φτωχό άτομο όλο το μήνα της νηστείας και μπορούν να μην νηστέψουν ούτε αργότερα. Μπορεί να είναι χρήσιμο για τους θεράποντες να το θυμίσουν στους αρρώστους που κρίνουν ότι δεν πρέπει να νηστέψουν. Ωστόσο και σοβαρά ασθενείς μπορεί να επιμείνουν στη νηστεία καθώς θεωρείται ο μήνας ιερός και πολύ σημαντικός πνευματικά.
Ραμαζάνι και θηλασμός
Στην ιστοσελιδα του ΕΟΔΥ ειναι αναρτημενες οι οδηγίες για τις θηλαζουσες μητέρες σε Αραβικα και Φαρσι που μπορούν να τυπωθουν και να χρησιμοποιηθουν.