Όλες οι αναλύσεις, ακόμη και οι πιο ψύχραιμες, μεταδίδουν την εικόνα μιας Τουρκίας που ναυαγεί! Η οικονομία της έχει βουλιάξει και η επ...
Όλες οι αναλύσεις, ακόμη και οι πιο ψύχραιμες, μεταδίδουν την εικόνα μιας Τουρκίας που ναυαγεί! Η οικονομία της έχει βουλιάξει και η επιλογή του να πατά σε δύο βάρκες δεν δικαιώνεται πια. Παρόλα αυτά ουδείς και κυρίως η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμά την κατάσταση. Η δύσκολη φάση που περνά η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν δημιουργούν κινδύνους. Επιπλέον είναι σαφές ότι κανένας από τους “μεγάλους” δεν πρόκειται να αφήσουν την Τουρκία να “γονατίσει”. Τον Ερντογάν θέλουν να συνετίσουν ή να “τελειώσουν”.
• Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Ερντογάν να καθυστερήσει την αγορά των S-400
• Ο Ερντογάν τρομαγμένος από τις επιθέσεις στη λίρα και με ελάχιστα συναλλαγματικά αποθεματικά, δήλωσε ότι θα το εξετάσει.
• Αμέσως άρχισαν οι βομβαρδισμοί των Ρώσων στο Ιντλίμπ της Συρίας -το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία που προστατεύει ο Ερντογάν- σπάζοντας την εκεχειρία με πολλούς νεκρούς και δημιουργώντας ροές προσφύγων προς την Τουρκία.
• Ο Ερντογάν μετανιωμένος τηλεφώνησε στον Πούτιν.
•Η Τουρκία είπε όχι στην Ουάσιγκτον για το αίτημα αναβολής παραλαβής των S-400.
• Οι βομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ μειώθηκαν αλλά εντάθηκαν οι “βομβαρδισμοί” στην τουρκική οικονομία.
Κι εδώ αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα για την Τουρκία. Τα μαντάτα είναι μαύρα και γίνονται κάθε μέρα όλο και χειρότερα. Οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται πλέον μια ανάσα από το να “σκάσουν” και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου , αφού ο Ερντογάν παίζει πολλά στις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.
Τα αποθεματικά τουρκικών τραπεζών είναι πλέον στα όρια τους Σύμφωνα με την δύο μεγάλες τουρκικές τράπεζες είναι στην πρώτη γραμμή κατάρρευσης.
Οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Yapı Kredi, μια σύμπραξη μεταξύ της ιταλικής εταιρείας UniCredit και του τουρκικού ομίλου Koç Holding και η Isbank. Αν η λίρα πέσει στα 6,3 ανά δολάριο, οι δύο τράπεζες δεν θ΄ αντέξουν. Ακολουθεί η Akbank, η οποία θα έβλεπε το πλεόνασμα κεφαλαίου της να εξαφανίζεται αν η ισοτιμία της λίρας φθάσει στα 6,9 ανά δολάριο.
Η λίρα υποχώρησε στα 6,06 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, επεκτείνοντας τις απώλειες φέτος σε σχεδόν 15%.
Οι επενδυτές στην Τουρκία καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών κεφαλαιακών προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο. Δέκα δισεκατομμύρια δολάρια μη εξυπηρετούμενων δανείων τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η περυσινή νομισματική κρίση και η βαθιά οικονομική συρρίκνωση δημιούργησαν οικονομικά προβλήματα σε πολλές από τις επιχειρήσεις της Τουρκίας.
Καθώς η λίρα χάνει αξία, η έκθεση των τραπεζών αυξάνεται επειδή τα ξένα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε τουρκικές επιχειρήσεις κοστίζουν περισσότερο στους ισολογισμούς τους.
Οι δανειοδοτήσεις σε ξένο συνάλλαγμα από τις τράπεζες ξεπέρασαν τα 310 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή σχεδόν το 40% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το ίδιο χρέος ανέρχεται σε περίπου 197 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν στο 4,1% των συνολικών δανείων από 3% στις αρχές του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα.
Η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να υπερασπίζεται τη λίρα μειώνεται δραματικά. Η ABN Amro ανέφερε σε έκθεση της ότι τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας, εξαιρουμένων των πράξεων ανταλλαγής νομισμάτων, είχαν μειωθεί σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η κυβέρνηση αντλεί 40 δισεκατομμύρια λίρες (6,5 δισ. Δολ.) από τα αποθεματικά που η κεντρική τράπεζα έχει διαθέσει για έκτακτες περιστάσεις, ανέφερε το Reuters τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση χρειάζεται τα μετρητά για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, το οποίο έχει επιδεινωθεί πέρα από τις προβλέψεις.
Αν η λίρα συνεχίσει να έχει απώλειες, είναι θέμα μηνών, αν όχι εβδομάδων, οι ρυθμιστικές αρχές και η κυβέρνηση να αναγκαστούν να επέμβουν .
Οι προειδοποιήσεις της Goldman για την υποβάθμιση των τραπεζών επικεντρώνονται μόνο στις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες. Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τις 52 μικρότερες τράπεζες της Τουρκίας, που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στους προβληματικούς τομείς της ενέργειας και των κατασκευών.