Ειλημμένη απόφαση είναι πλέον, η αναβάθμιση τεσσάρων ελληνικών φρεγατών που ανήκουν στην δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού, αναφέρει αμ...
Ειλημμένη απόφαση είναι πλέον, η αναβάθμιση τεσσάρων ελληνικών φρεγατών που ανήκουν στην δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού, αναφέρει αμερικανικό αμυντικό portal, επισημαίνοντας τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο από το ΠΝ του Ερντογάν σε συνδυασμό με τα σχέδια του για τους υδρογονάνθρακες.
BAE Systems, Thales, LM και Naval Group, είναι οι κολοσσοί που ενδιαφέρονται σφοδρά για το εν λόγω πρόγραμμα.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κοινωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν την πιθανότητα τοποθέτησης νέων πυραυλικών συστημάτων, αναβαθμίζοντας την αντι-πλοϊκή δυνατότητα των Φρεγατών μας ενόψει της τοποθέτησης των τουρκικών αντιστοίχων πυραύλων ATMACA σε τουρκικές Φρεγάτες.
Το όλο ζήτημα όπως φαίνεται έχει προσελκύσει τον ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών οι οποίες θέλουν να συμμετάσχουν στο όλο σχέδιο, το οποίο αποτελεί προάγγελο σαφών εξελίξεων για το ΠΝ μας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Έλληνες επιτελείς βρίσκονται σε συνεργασία με εταιρεία και ένα μεγάλο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιηθούν στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Το ΓΕΝ έχει αποφασίσει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών, ως πρώτη και άμεση προτεραιότητα και για αυτό τον λόγο τρέχουν οι πάντες για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδίωξη του ΓΕΝ είναι το πρόγραμμα να ξεκινήσει να υλοποιείται από το 2020 με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023-2024.
Οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ είναι οι: Ύδρα, Σπέτσαι, Ψαρά και Σαλαμίς.
Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών, έχει σχέση με τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μονάδων επιφανείας, οι οποίες θα αναβαθμιστούν με αισθητήρες, ραντάρ και οπλικά συστήματα.
Με το πέρας του προγράμματος εκσυγχρονισμού το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει 4 φρεγάτες αξιόπιστες και αξιόμαχες που θα τους δώσουν άλλα 25 χρόνια επιχειρησιακής ζωής.
Από την άλλη πλευρά, πανίσχυρο στόλο πλήρως εξοπλισμένο ετοιμάζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία στα ναυπηγεία της με την έναρξη κατασκευής της πρώτης φρεγάτας TF 200 «TCG Κωνσταντινούπολη».
Η νέα φρεγάτα αναμένεται να κατασκευαστεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και να τεθεί σε λειτουργία έως το 2021. Η εφημερίδα Daily Sabah αναφέρει ότι η νέα φρεγάτα είναι ικανή να ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στην Υεμένη χωρίς ανεφοδιασμό.
Η φρεγάτα , που είχε οριστεί στο παρελθόν ως MILGEM-G, είναι παραλλαγή του Κορβέτας κατηγορίας Ada με μακρύτερη γάστρα (κατά 14 μέτρα) και μεγαλύτερη εκτόπιση (3.000 τόνων έναντι 2.400 τόνων).
Ενώ η φρεγάτα TCG Κωνσταντινούπολη διατηρεί τις δυνατότητες ASW της κατηγορίας Ada, επωφελείται επίσης και από ένα σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS) πυραύλων επιφάνειας-αέρα μεσαίου εύρους (SAM), καθώς και από οκτώ επιπρόσθετους υπερηχητικούς πυραύλους (AShM) με ένα σύνολο 16 πυραύλους AShM έναντι των 8 AShM της κλάση Ada.
Η νέα φρεγάτα θα διαθέτει σύστημα πυραύλων Mk.41 VLS με RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM), ενώ θα περιλαμβάνει και το νέο τουρκικό αντιπλοϊκό πύραυλο Atmaca.
Επίσης θα διαθέτει πυροβόλο 76 mm, δύο πολυβόλα 12,7 mm, τορπίλες Mk. 46 σύστημα ASW και RIM-116 Rolling Airframe Missile (RAM). Θα έχει επίσης ένα υπόστεγο για ένα ελικόπτερο ναυτικού τύπου .
Σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα και δηλώσεις του Τούρκου ΑΓΕΝ Ναυάρχου Μποστάνογλου, οι «γείτονες» ετοιμάζονται να κυριαρχήσουν πλήρως στο Αιγαίο πέλαγος και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην Α.Μεσόγειο, ενόψει και των γεωτρήσεων σε Κύπρο και νοτίως της Κρήτης .
Το τουρκικό ναυτικό ενισχύεται συνεχώς με νέα πολεμικά πλοία με σαφή στόχο να κυριαρχήσει στο Αιγαίο τα επόμενα 30 χρόνια.
Η ελληνική πλευρά οφείλει και πρέπει να βιαστεί για να προλάβει τις εξελίξεις και για αυτό οι γαλλικές φρεγάτες FREMM όπως και να έρθουν θα είναι αποδεκτές σίγουρα. pentapostagma.gr