Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέο απίστευτο περιστατικό.... Προσοχή: Μην ανοίξετε ποτέ το mail σας αν λάβετε αυτό το μήνυμα!

Απίστευτο... Άγνωστοι δράστες έστελναν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με φερόμενο αποστολέα την Ελληνική Αστυνομία, με τα οποία εν...



Απίστευτο... Άγνωστοι δράστες έστελναν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με φερόμενο αποστολέα την Ελληνική Αστυνομία, με τα οποία ενημέρωναν τους παραλήπτες τους για υποτιθέμενη παραβίαση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής...


Με φερόμενο αποστολέα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ άγνωστοι δράστες έστελναν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα οποία ενημέρωναν τους παραλήπτες τους για υποτιθέμενη παραβίαση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).




Ο αποστολέας των μηνυμάτων «υπογράφει» ως «Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας», με ταχυδρομική διεύθυνση police@department.gr. και τηλέφωνο επικοινωνίας που αντιστοιχούν σε αστυνομική υπηρεσία, ενώ ο αριθμός fax που αναφέρεται ανήκει σε ιδιωτική εταιρεία.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες ό,τι πρέπει:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησής τους.

– Να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντάνε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε το ίντερνετ; Η Ελληνική Αστυνομία δίνει μερικές ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές για να μην πέσετε θύματα επιτήδειων.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιώ το Διαδίκτυο χωρίς να κινδυνεύω από παραβίαση των προσωπικών μου δεδομένων, απάτες, απειλές ή άλλες εγκληματικές ενέργειες;

Όταν λαμβάνετε email από τράπεζες, να είστε γενικά καχύποπτοι και να γνωρίζετε ότι μια τράπεζα δε θα έστελνε ποτέ ένα μήνυμα προσκαλώντας τους πελάτες της να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια ιστοσελίδα.

Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τον αποστολέα, είναι προτιμότερο πριν απαντήσετε στο email να επικοινωνήσετε με την εταιρεία – αποστολέα για να εξακριβώσετε ότι δεν πρόκειται για περίπτωση απάτης.

Μην ακολουθείτε links από email ή ιστοσελίδες αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητάνε να επισκεφθείτε.

Πριν από κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή, να ελέγχετε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία βρίσκεστε αρχίζει με «https://» και όχι απλά «http://». Έτσι διασφαλίζετε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλή σύνδεση web (http secure).

Mην απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν δεν γνωρίζετε τον αποστολέα. Για να μην γεμίζει η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας με άχρηστα διαφημιστικά μηνύματα, διαγράψτε τα πριν καν τα διαβάσετε.

Καλό είναι να υπάρχει στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus). Το λογισμικό αυτό μπορεί να προστατεύσει από ιούς ή λογισμικά υποκλοπής (spyware). Πολλές φορές τα Phishing μηνύματα παραπέμπουν σε ιστοσελίδες που εγκαθιστούν στον υπολογιστή σας λογισμικά υποκλοπής, τα οποία καταγράφουν κάθε πληροφορία που εισάγεται από αριθμούς λογαριασμών και πιστωτικών καρτών μέχρι και κωδικών πρόσβασης, ακόμα και μετά την έξοδο του χρήστη από την ιστοσελίδα.




Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ένα ψηφιακό φίλτρο που να μπλοκάρει την ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

Μην αγοράζετε ποτέ προϊόντα που διαφημίζονται σε spam email ούτε να πλοηγείσθε στα link s που περιέχονται σε αυτά, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι απάτες.

Να χρησιμοποιείτε δύο λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο ένας να αποτελεί τον προσωπικό σας λογαριασμό και ο άλλος να χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο (οικονομικές συναλλαγές, εγγραφή σε Forum κλπ).

Μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς ταυτότητας, αριθμούς πιστωτικής κάρτας, στοιχεία για τα μέλη της οικογένειάς σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία στον υπολογιστή σας.

Να μην εμπιστεύεσθε άγνωστα άτομα κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε chat room και να μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία.

Σε περίπτωση που δέχεστε απειλές από άτομα κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών σας συζητήσεων, διακόψτε αμέσως επικοινωνία μαζί τους και επικοινωνήστε απευθείας με τα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, κατά περίπτωση.