Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πίστη του στο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας - Τάσσεται υπέρ των άμεσων ενταξιακών διαπραγματεύσεων μ...
Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την πίστη του στο ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας - Τάσσεται υπέρ των άμεσων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια
Υπέρ της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη τάσσεται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας στο Politico ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για την Τουρκία, με την προϋπόθεση να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Με το περιοδικό να επισημαίνει ότι οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι η τουρκική προκλητικότητα οφείλεται στην αίσθηση απομόνωσης, ότι έχει αποκλειστεί από τις εξελίξεις. «Νιώθουν απομονωμένοι, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα δικών τους επιλογών, όχι δικών μας, εμείς θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο», σημειώνει.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κάποιες χώρες όπως η Αυστρία ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θέση που υπερασπίζεται και ο Μένφρεντ Γουέμπερ (Manfred Webe) υποψήφιος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσθέτει δε ότι σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένουν αμυδρές, αναφέροντοας πως μόλις ένα από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια έχει ανοίξει, ενώ οι εκκλήσεις για τη διακοπή των συζητήσεων ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά από το 2016, μετά τη βίαιη καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος από τον Ερντογάν. Πάντως, τα ελληνικά κόμματα δεν ζητούν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με χώρες των Βαλκανίων. «Οπωσδήποτε εάν η Αλβανία είναι έτοιμη και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα Σκόπια», λέει.
Ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τις Βρυξέλλες να ανοίξουν σαφή δρόμο για τα Σκόπια. «Εάν η ΕΕ δεν στείλει αυτό το μήνυμα τον Ιούνιο, θα ήταν πλήρης αποτυχία της στρατηγικής της να θέσει κανόνες στα Βαλκάνια και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ελπίδας για τις υποψήφιες χώρες», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι τα Σκόπια έχουν υιοθετήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί και έχει εκπληρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Πάντως, όπως αναφέρει και το Politico, η εκκίνηση της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων δεν είναι βέβαιη, καθώς μια σειρά χωρών, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε μια νέα διεύρυνση της ΕΕ.
Αναφερόμενος, τέλος, στο ζήτημα των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, υπό το φως της σκλήρυνσης της στάσης των Βρυξελλών έναντι του Πεκίνου εν προκειμένω, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι είναι δυνατή η ευθυγράμμιση των συμφερόντων, τόσο των εθνικών και κοινοτικών όσο και των κινεζικών. Προσθέτει, δε, ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μικρότερες απ' ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκρίσιμου μεγέθους».
Ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται ότι θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι.