Το προφανές γεωπολιτικό και στρατιωτικό «καυτό» κλίμα σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο, επισημαίνει το γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor, το οποίο έχ...
Το προφανές γεωπολιτικό και στρατιωτικό «καυτό» κλίμα σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο, επισημαίνει το γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor, το οποίο έχει άμεση διασύνδεση με την αμερικανική κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, κρούοντας παράλληλα καμπάνες κινδύνου στην ελληνική και κυπριακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για το επόμενο πολύ δύσκολο διάστημα.
Η ανακάλυψη αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή έχει προσθέσει ακόμη ένα ακόμα επίπεδο πολυπλοκότητας στον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό όλων αυτών των χωρών.
Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με την Τουρκία μετατρέποντας την θαλάσσια αυτή περιοχή σε ασταθή ύδατα. Στις 6 Μαΐου, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τα πλοία της θα συνεχίσουν να εξερευνούν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια περιοχή, την οποία η Κύπρος θεωρεί ότι αποτελεί μέρος της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.
Η Τουρκία εξέδωσε την ανακοίνωση αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση την επέκριναν σκληρά, για την αποστολή πλωτού γεωτρύπανου με σκοπό να διερευνήσει ζώνη εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο όλο θέμα περιγράφεται από την Άγκυρα, ως διαμάχη με την Βόρεια Κύπρο, αναγκάζοντας την κυπριακή δημοκρατία να καταθέσει μήνυση για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για το πλήρωμα του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Πορθητής».
Αυτή η διχοτόμηση με τη σειρά της, συνδέεται με ανεπίλυτες διαμάχες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, εκτός από την υποστήριξη Αθήνας και Άγκυρας προς τις Κυβερνήσεις στην Κύπρο και τη Βόρεια Κύπρο, αντίστοιχα.
Τα τελευταία χρόνια, η ανακάλυψη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργήσει ένα ακόμα σημείο διαμάχης, καθώς η Κύπρος (και κατ ‘επέκταση η Ελλάδα) και η Βόρεια Κύπρος (και κατ’ επέκταση η Τουρκία) θέλουν να επωφεληθούν των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή.
Η προοπτική μεγάλων ευρημάτων υδρογονανθράκων έχει επίσης προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας μεγάλης δύναμης, αυτής των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει τα σημερινά σχέδια της Κύπρου να ενώσει τις δυνάμεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να διερευνήσει κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή και να αναπτύξει υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα (μερικές από τις εταιρείες της, όπως η ExxonMobil, πραγματοποιούν εξερεύνηση στις ακτές της Κύπρου) και γεωπολιτικά σχέδια στην περιοχή, καθώς ο Λευκός Οίκος επιθυμεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η προοπτική κυριαρχίας επί των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεταφέρει και μέρος του 6ου αμερικανικού στόλου στην Α.Μεσόγειο.
Οι διαφωνίες αυτές, συμπίπτουν με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, μια κατάσταση από την οποία η Κύπρος και η Ελλάδα επιθυμούν να επωφεληθούν, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.
Στις αρχές Απριλίου, δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και βοήθησαν στην απόφαση για την στρατιωτική βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο και την Ελλάδα, λόγω της απόφασης της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετασταθμεύσουν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, στην αεροπορική βάση της Λάρισας και να διεξάγουν περισσότερες ασκήσεις με τον ελληνικό στρατό.