Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στα άδυτα των Ελληνικών Ειδικών Επιχειρήσεων: Αποκλειστικό Ρεπορτάζ (Video)

Πτήση τη νύχτα με Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης εκμεταλλευόμενοι το ανάγλυφο του εδάφους. Ταχεία άφεση ομάδας ειδικών επιχειρήσεων του ΕΤΑ ...


Πτήση τη νύχτα με Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης εκμεταλλευόμενοι το ανάγλυφο του εδάφους. Ταχεία άφεση ομάδας ειδικών επιχειρήσεων του ΕΤΑ με Fast Rope. Κρούση στο στόχο και διαφυγή. Απαγκίστρωση δια θαλάσσης. Αυτά και πολλά ακόμα πραγματοποιούν οι άνδρες των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε αγαστή συνεργασία με την Αεροπορία Στρατού και το 2ο και 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού. Παρακολουθήσαμε τις πλέον επικίνδυνες και ανορθόδοξες επιχειρήσεις. Τη στιγμή που το θερμόμετρο των τουρκικών προκλήσεων ανεβαίνει οι άνδρες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών καθώς και της Ζ ΜΑΚ αποτελούν την αιχμή του δόρατος. Το Defencereview.gr βρέθηκε στον αθέατο κόσμο των ελληνικών ειδικών επιχειρήσεων.




Πρόκειται για τις δύο μονάδες που συγκροτούν την ελίτ των Ειδικών Επιχειρήσεων του Ε.Σ. Είναι οι δύο μονάδες που θα δράσουν πρώτες σε περίπτωση κρίσης ή έντασης. Αμφότερα τα μέσα που θα επιχειρήσουν περιλαμβάνουν ελικόπτερα ΝΗ90 και CH-47 Chinook με συνοδεία ελικοπτέρων Apache για εγγύς υποστήριξη. Εδώ πρέπει να τονίσουμε για πολλοστή φορά πως τα ΝΗ90 αποτελούν στρατηγικό όπλο. Μπορούν να μεταφέρουν και να διασπείρουν δυνάμεις σε όλο το Αιγαίο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ακτίνα δράσης και την υψηλή ταχύτητα των ελικοπτέρων όπου σε πρόσφατη εκπαίδευση έφτασαν σε 1,5 ώρα στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και στις παρακείμενες βραχονησίδες.

Με τον κινητήρα της Rolls-Royce, η μέγιστη ταχύτητα του NH-90 TTH είναι τα 305 km/h, ενώ η οικονομική ταχύτητα πλεύσης είναι τα 260 km/h. Ο μέγιστος ρυθμός ανόδου είναι τα 8,7 μέτρα το δευτερόλεπτο, το μέγιστο ύψος πτήσης είναι τα 2.960 μέτρα, ενώ η μέγιστη εμβέλεια είναι της τάξεως των 800 km ή των 4:35 ωρών πτήσεως. Για μια διαδρομή χωρίς επιστροφή, η μέγιστη εμβέλεια αυξάνεται κατά 50% στα 1.200 km. Με φορτίο βάρους 2.000 κιλών και διατήρηση αποθέματος καυσίμου για πτήση 30 λεπτών, η μέγιστη εμβέλεια του ελικοπτέρου διαμορφώνεται στα 300 km.

Tο ΝΗ-90 έχει χαμηλό ακουστικό, υπέρυθρο και ίχνος ραντάρ, ενώ είναι εξοπλισμένο με ολοκληρωμένο σύστημα νυχτερινής πλεύσης, το οποίο αποτελείται από σύστημα FLIR (Forward Looking Infra Red), από σύστημα νυχτερινής όρασης και σύστημα σκόπευσης και παρουσίασης δεδομένων επί του κράνους. Επιπλέον, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του ελικοπτέρου περιλαμβάνεται ραντάρ καιρού, ψηφιακός χάρτης, σύστημα προειδοποίησης επερχόμενων εμποδίων, θωρακισμένες θέσεις χειριστών και ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας με ενεργά και παθητικά αντίμετρα.

Η συνεργασία του ΕΤΑ με τα ελικόπτερα της ΑΣ έχει καθιερωθεί και συστηματικά αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες σε επιχειρησιακό – τακτικό επίπεδο που παρέχουν τα «μάτια μέσα στο εχθρικό έδαφος» στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Κύριος ρόλος του ΕΤΑ είναι η στρατηγική αναγνώριση αλλά και εκτέλεση ειδικών αποστολών «ευαίσθητης» φύσεως σε μεγάλο βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Σενάρια που προβλέπουν την αθέατη διείσδυση μέρα και νύχτα, με ελεύθερη πτώση από μεγάλο ύψος για άφιξη σε περιοχή πλησίον ή επί του στόχου, αποτελούν την κύρια ειδικότητα των ανδρών της επίλεκτης μονάδας του ΕΣ, η οποία έχει ξεχωριστή οργάνωση και τρόπο λειτουργίας μέσα στις Ειδικές Δυνάμεις.




Τα άλματα HAHO – HALO

Τα άλματα με αλεξίπτωτο από μεγάλα ύψη όπως αυτά που εκτελούνται από το ΕΤΑ, είναι τύπου H.A.L.O ή H.A.H.O. Τέτοιου είδους άλματα διαφέρουν ριζικά τόσο σε τακτική όσο και σε υλικά από τα άλματα με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα

Ο όρος προέρχεται από τα ακρωνύμια των λέξεων High Altitude/High Opening (HAHO) και Low Opening (HALO). Η συγκεκριμένη μορφή αλμάτων ελεύθερης πτώσης αποτελεί την πλέον δύσκολη τακτική διείσδυσης σε εχθρικό έδαφος καθώς απαιτείται άρτια εκπαίδευση από τα μέλη ενός τμήματος τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το τυπικό προφίλ ενός άλματος H.A.H.O περιλαμβάνει την έξοδο από ένα στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος σε μεγάλο ύψος από 15.000 -30.000ft.


Στη συνέχεια ακολουθεί η ανάπτυξη του κυρίως θόλου σε διάστημα 10-15 δευτ. και από εκεί και πέρα ο σχηματισμός ξεκινάει την κάθοδο με τη δυνατότητα αναλόγως της εντάσεως των ανέμων να διανύσει μια απόσταση από το σημείο άφεσης που πλησιάζει το μέγιστο τα 30 μίλια!

Η μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για την ασφαλή και αθέατη ανάπτυξη ενός καταδρομικού τμήματος σε ισχυρά προστατευμένους στόχους. Ακόμη χρησιμοποιείται όταν το αεροσκάφος πρέπει να παραμείνει εκτός βεληνεκούς αντιαεροπορικών συστημάτων ή ώστε να μην εξέλθει από τα όρια του φίλιου εναέριου χώρου. Αντίστοιχα το HALO εξυπηρετεί την ταχεία αθέατη διείσδυση, με έξοδο από μεγάλο ύψος και άνοιγμα θόλου σε μικρό ύψος, προκειμένου να υπάρξει η – κατά το ελάχιστον δυνατόν – έκθεση της παρουσίας των αλεξιπτωτιστών στον αντίπαλο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ