Εύλογη ανησυχία επικρατεί για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στο τραπέζι του οποίου βρίσκονται ακόμη κα...
Εύλογη ανησυχία επικρατεί για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στο τραπέζι του οποίου βρίσκονται ακόμη και πολεμικά σχέδια, αν οι γεωπολιτικές και διεθνείς εξελίξεις διευκολύνουν μία τέτοια κίνηση.
Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα υποβαθμίζει τη διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ, λέγοντας πως δεν έχει την παραμικρή αξία.
Στην Αθήνα είναι έντονη ανησυχία ως προς το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Τουρκία, εκ νέου να εκμεταλλευθεί μία περίοδο μετάβασης και προσωρινού κενού εξουσίας στην Ελλάδας, σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.
Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει αυξήσει κατακόρυφα την κατασκοπευτική της δραστηριότητα στο Αιγαίο και ενισχύσει τις επίλεκτες μονάδες της στο Ακσάζ, στη Μούγκλα, στο Κας και στην Αττάλεια.
Καθώς οι τουρκικές προκλήσεις αυξάνονται καθημερινά, ένα θερμό επεισόδιο ή απλά ένα ατύχημα είναι πλέον, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Αθήνα ένα ορατό ενδεχόμενο.
Εξαιρετικά κρίσιμο για τις εξελίξεις θεωρείται από διπλωματικές πηγές το διάστημα μετά την 29η Ιουνίου 2019 γιατί τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την αγορά των S – 400 και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Αν και σε δηλώσεις του ο Erdogan ξεκαθάρισε πως οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη αγοραστεί από την Τουρκία, στην Άγκυρα δεν θεωρούν τη ρήξη με τις ΗΠΑ τελειωμένη υπόθεση.
Κρίσιμη η συνάντηση Trump – Erdogan
Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνάντηση του Erdogan με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump στο περιθώριο της Συνόδου των G20 (28-29 Ιουνίου) στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Η Τουρκία καλλιεργεί προσδοκίες, πως για το θέμα μπορεί να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο κορυφής, καθώς στις εργασίες της Συνόδου θα πάρει μέρος και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, πως μέχρι τότε η Άγκυρα θα αποφύγει να οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκρα.
Σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις Erdogan αναμένεται να διαδραματίσει και το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν από τη συνάντηση Trump – Erdogan το θέμα των S-400 αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar με τον Αμερικανό ομόλογό του, Patrick Shanahan στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει η προετοιμασία για την παράδοση των μαχητικών F-35.
Επικίνδυνο το διάστημα, μετά την 29η Ιουνίου
Το διάστημα μετά τις 29 Ιουνίου και ειδικά εφόσον έχει επέλθει η ρήξη ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους, θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως το πλέον επικίνδυνο για την Ελλάδα. Ένας λόγος είναι ότι ο Erdogan, που θα βρεθεί υπό την πίεση αμερικανικών οικονομικών αλλά και στρατιωτικών κυρώσεων (π.χ. διακοπή παράδοσης ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα), θα πρέπει να κάνει μία αποφασιστική κίνηση για να αποκαταστήσει το πληγωμένο γόητρό του στο εσωτερικό.
Οι ανωτέρω διπλωματικές πηγές θεωρούν μία κίνηση του Erdogan κατά της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα πολύ πιθανό σενάριο, αφού η εναλλακτική της εκδήλωσης μίας επιθετικής πρωτοβουλίας στη Συρία είναι σαφώς πιο δύσκολη για τους Τούρκους, αφού κινδυνεύουν απευθείας απέναντι στους Αμερικανούς (στην περιοχή του Ευφράτη), είτε να έλθουν σε ρήξη με τους Ρώσους (στο Ιντλίμπ).
Ένα στοιχείο που καθιστά αυτή την ενέργεια πιθανή είναι ότι οι ακραίοι εθνικιστικοί και αντιδυτικοί κύκλοι στην Τουρκία, που έχουν ισχυρά ερείσματα πλέον στο στράτευμα, θεωρούν πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Κύπρο για να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα και βλέπουν μία κίνηση σε βάρος της Αθήνας ως «αντίποινα στην Ουάσινγκτον».
Αν εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έως ότου αναλάβει πλήρως η νέα ελληνική κυβέρνηση.