Νέες εξελίξεις από τις ΗΠΑ και την απόφαση τους να ενισχύσουν με νέες μονάδες επιφανείας της δύναμη του 6ου στόλου στην Μεσόγειο, προμ...
Νέες εξελίξεις από τις ΗΠΑ και την απόφαση τους να ενισχύσουν με νέες μονάδες επιφανείας της δύναμη του 6ου στόλου στην Μεσόγειο, προμηνύοντας μια αλλαγή πολιτικής λόγω των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τις απαιτήσεις χωρών όπως η Τουρκία.
Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σκοπεύει να αντικαταστήσει τέσσερα αντιτορπιλικά του 6ου στόλου στην Μεσόγειο με νεώτερα που έχουν αναβαθμίσει κατακόρυφα τις ικανότητες πυραυλικής άμυνας τους, ανακοίνωσε αυτή τη εβδομάδα η διοίκησα του 6ου στόλου.
Αυτά τα συστήματα τους επιτρέπουν να στοχεύουν ταυτόχρονα βαλλιστικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς και να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα απειλές, όπως κατευθυνόμενους πυραύλους που πυροδοτούνται από εχθρικά αεροσκάφη και πλοία.
Τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στις υπάρχοντες μονάδες επιφανείας του 6ου Στόλου δεν δύναται να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα.
«Το πολεμικό ναυτικό θα μεταφέρει εκσυγχρονισμένα πολεμικά πλοία «για να στηρίξει αποτελεσματικότερα την περιοχή ευθύνης των ευρωπαϊκών διοικήσεων των ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο 6ος στόλος.
Η μετάβαση θα ξεκινήσει από τώρα και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2020, ανακοίνωσε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Τα σημερινά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, που κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έχουν ως έδρα τη Ρότα της Ισπανίας, θα αντικατασταθούν.
Επίσης, μια μοίρα ελικοπτέρων θα μεταφερθεί στη Ρότα για να υποστηρίξει τα νέα αντιτορπιλικά. Ο πλοίαρχος Kyle Raines, εκπρόσωπος του 6ου στόλου, αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή να διευκρινίσει οτιδήποτε σχετικά με τα νέα αντιτορπιλικά.
Οι Αμερικανοί αξιωματικοί δήλωσαν ότι τα νέα εκσυγχρονισμένα αντιτορπιλικά με καθοδηγημένους πυραύλους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και την αποτροπή της Ρωσίας.
Τα τέσσερα πλοία αποτελούν μέρος της μεγαλύτερης δύναμης αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Άλλες πτυχές της δύναμης αυτής περιλαμβάνουν τα χερσαία συστήματα πυραύλων στη Ρουμανία και την Πολωνία, ένα σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην Τουρκία και ένα κέντρο διοίκησης στο Rammstein στην Γερμανία.
Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά είναι τα πιο ενεργά πλοία στο θέατρο επιχειρήσεων Α.Μεσογείου, συμμετέχοντας συχνά σε πολυεθνικές ασκήσεις και περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με το σενάριο στο παράρτημα του βιβλίου με το όνομα ‘Πόλεμος στο Αιγαίο’, Ελλάδα και Τουρκία έχουν φτάσει σε μία μη αναστρέψιμη ένταση και οι ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την Ελλάδα, επιτίθενται με τον 6ο στόλο στην Τουρκία.
Το δημοσίευμα πλαισιώνεται με χάρτες που εξηγεί τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας.
Στον πρώτο χάρτη, σύμφωνα πάντα με το σενάριο, η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταστήσει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία, για να αποτρέψει αυτή την κίνηση, προειδοποιεί με σκληρό τρόπο την Αθήνα, η οποία ωστόσο δεν κάνει πίσω και πλοία της κατευθύνονται προς την Κύπρο, αλλά βυθίζονται από το τουρκικό ναυτικό.
Στο δεύτερο χάρτη, Τούρκοι κομάντος ξεκινούν επιχείρηση για την κατάληψη των νησιών της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Κω.
Στον τρίτο χάρτη, στα νότια της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Σ. Τρούμαν και άλλα πλοία των ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπα με τα τουρκικά πλοία.
Στον τέταρτο χάρτη, φαίνονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται στα βόρεια της Χίου και νότια της Αμοργού και να στοχεύουν το Αϊβαλί, τη Σμύρνη, το Τσεσμέ, το Κουσάντασι και την Αλικαρνασσό.