Στους αιώνες που προηγήθηκαν, το να υπηρετεί κάποιος στις ένοπλες δυνάμεις μιας ισχυρής χώρας δεν διέφερε και πολύ από τη δουλεία, ιδιαίτερ...
Στους αιώνες που προηγήθηκαν, το να υπηρετεί κάποιος στις ένοπλες δυνάμεις μιας ισχυρής χώρας δεν διέφερε και πολύ από τη δουλεία, ιδιαίτερα σε ζητήματα τιμωρίας για πειθαρχικά παραπτώματα. Οι επίσημες τιμωρίες δεν ήταν παρά τελετουργικοί ξυλοδαρμοί. Οι παραβάτες δέχονταν βροχή χτυπημάτων, καθώς περνούσαν τρέχοντας ανάμεσα σε δύο σειρές που σχημάτιζαν οι σύντροφοί τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση, στη βρετανική φρουρά της Ταγγέρης στις 16 Μαΐου 1665, αποφασίστηκε ότι ένας στρατιώτης έπρεπε: «Να γυμνωθεί απ’ τη μέση και πάνω και να περάσει ανάμεσα στους άντρες ολόκληρου του συντάγματος, οι οποίοι θα κρατάνε μπαστούνια και θα τον χτυπούν στην πλάτη, στο στήθος, στα χέρια ή όπου αλλού τον πετύχουν».
Μετά τον νόμο περί Ανταρσίας του 1689, η «γάτα με τις εννιά ουρές» έγινε μέρος της καθημερινότητας του βρετανικού στρατού για δυο αιώνες. Οι δερμάτινες ουρές της ήταν στην αρχή κομπιασμένες και μετά ενισχυμένες με ατσάλινες μύτες ή γάντζους για να προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά. Κι όπως πάντα, η δημόσια ταπείνωση ήταν ουσιαστικό μέρος της τιμωρίας, αφού ο παραβάτης μαστιγωνόταν μπροστά στους συγκεντρωμένους και παραταγμένους συναδέλφους του, ενώ ταυτόχρονα ο τυμπανιστής κρατούσε το τέμπο του μαρτυρίου του και κυρίως κάλυπτε τις κραυγές αγωνίας του. Η «γάτα με τις εννιά ουρές»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»: http://www.mixanitouxronou.gr/i-gata-me-tis-9-oures-to-frikto-vasanistirio-tou-vretanikou-stratou-pou-kratise-dio-eones-i-apitharchi-mastigonontan-eos-ke-chilies-fores-ke-i-vasanistes-chtipousan-me-vardies-gia-na-xek/