ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙ Η Ε.Ε. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ...
ΕΝΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙ Η Ε.Ε. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ...
Νέο αυστηρό μήνυμα της Ε.Ε προς την Τουρκία. Για πρώτη φορά αποφασίζει μέτρα κατά της Άγκυρας. Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε που συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, πλέον η κατάσταση περνά… στην επόμενη φάση.
Και αυτή δεν είναι άλλη από την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει να κάνει όσα κάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να επεξεργαστεί το τι μέτρα θα επιβληθούν σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει.
Συγκεκριμένα, θα υποβάλει προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της προ-ενταξιακής βοήθειας που η Τουρκία λαμβάνει αλλά και της διεξαγωγής διαλόγων υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, η ΕΥΕΔ θα εξετάσει στοχευμένα μέτρα που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ένωσης.
«Καταπέλτης» ο Γιοχάνες Χαν
Ο αρμόδιος για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν τόνισε πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου την απομακρύνουν περαιτέρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο κ. Χαν σημείωσε πως παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Προσέθεσε πως οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων.
Τέτοιες «παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Χαν επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και την Άγκυρα.
Προσέθεσε πως υπήρξε έκκληση να εξεταστούν τα κατάλληλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε βάθος της Τουρκίας, δίχως καθυστέρηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διακοπή χρηματοδότησης και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις.
Με πληροφορίες από: sigmalive.com