Σε καθεστώς τρόμου ζούν οι Τούρκοι πολίτες, καθώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τους διωγμούς. Σοβαρές...
Σε καθεστώς τρόμου ζούν οι Τούρκοι πολίτες, καθώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τους διωγμούς. Σοβαρές καταγγελίες κατά του καθεστώτος της Άγκυρας συμβάλλουν στην ήδη έντονη αποσταθεροποίηση που βιώνει η χώρα, καθώς αφορούν την πλήρη αφαίρεση της πολιτικής βούλησης και ελευθερίας, με βασανιστήρια, ακόμα και βιασμούς διπλωματών που έχουν κατακρίνει την τουρκική κυβέρνηση.
Σε ανάλογο πνεύμα, ο ίδιος ο Ερντογάν θα ερχόταν λίγα 24ωρα αργότερα, την περασμένη Πέμπτη, να διακηρύξει ότι η χώρα του «έχει υιοθετήσει στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στα βασανιστήρια».
Οι ειδήσεις, ωστόσο, από την Τουρκία αποτυπώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Σε έκθεση που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άγκυρας, καταγγέλλεται ότι περίπου 100 διπλωμάτες, που απομακρύνθηκαν από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με έκτακτο διάταγμα, υποβλήθηκαν σε ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και κακοποίηση από ανθρώπους που τους συστήθηκαν ως υπάλληλοι της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MİT. Ένας εκ των διπλωματών φέρεται, μάλιστα, να ξυλοκοπήθηκε μέχρι λιποθυμίας προτού τελικώς μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου όμως οι ιατροί «δεν μπόρεσαν να δουν» σημάδια βασανισμού.
Είχε προηγηθεί, στα τέλη Μαΐου, η δημόσια καταγγελία του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ενός βουλευτή του φιλοκουρδικού HDP, ο οποίος έκανε λόγο για διπλωμάτες που υπέστησαν όχι μόνο «βασανιστήρια» αλλά και «σεξουαλική κακοποίηση» (ακόμη και «βιασμό με κλομπ») ενώ τελούσαν υπό αστυνομική κράτηση
Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, Μπαχαντίρ Γκιουλέ, κάνει λόγο, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον αμερικανικό ιστότοπο «Washington Examiner» στις 3 Ιουνίου, για «εκτεταμένες εκκαθαρίσεις» από το καθεστώς Ερντογάν, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι «πάνω από το ένα τρίτο των Τούρκων διπλωματών καριέρας εκδιώχθηκαν ως τρομοκράτες» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, Χουσεϊν Κονούς, καταγγέλλει και εκείνος, μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter, «εκκαθαρίσεις 550 διπλωματών» και «βασανιστήρια».
Και όλα αυτά, μόλις λίγες ημέρες αφότου η εισαγγελία της Άγκυρας διέταξε την περασμένη εβδομάδα τη σύλληψη 249 αποπεμφθέντων Τούρκων διπλωματών με την κατηγορία ότι εκείνοι είχαν «κλέψει» ή «αντιγράψει» στις εισαγωγικές εξετάσεις που έδωσαν στην αγγλική γλώσσα.