Οι τιμές πώλησης στην Ιταλία για το λαβράκι έφτασαν τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο από το 2012, στα 3,70 ευρώ, ενώ η ελληνική τσιπούρα έχασ...
Οι τιμές πώλησης στην Ιταλία για το λαβράκι έφτασαν τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο από το 2012, στα 3,70 ευρώ, ενώ η ελληνική τσιπούρα έχασε το 4% της αξίας της
Ισχυρές πιέσεις συνεχίζει να δέχεται η αγορά των ελληνικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας – συγκεκριμένα η τσιπούρα και το λαβράκι - με την υψηλή προσφορά αλλά και τον ανταγωνισμό από την Τουρκία να «βυθίζει» τις τιμές.
Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης στην Ιταλία για το λαβράκι έφτασαν τον Μάιο στο χαμηλότερο σημείο από το 2012, στα 3,70 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας μια πτώση της τάξης του 18% σε σχέση με πέρυσι. Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική πτώση κατέγραψε και η τιμή της ελληνικής τσιπούρας, η οποία έχασε το 4% της αξίας της σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε το Μάιο στα 4,30 ευρώ το κιλό.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει η έκθεση του Globefish, του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ.
Όπως δηλώνει στο newmoney.gr ο κ. Σκορδάς, εκτός από την υπερπροσφορά που δημιουργήθηκε από τις ελληνικές εταιρείες, ο ανταγωνισμός από την Τουρκία διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην πτώση των τιμών.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, οι Τούρκοι έχουν παράξει φέτος 160.000 τόνους λαβράκι που, σε συνδυασμό με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ασκούν μεγάλη πίεση στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες», αναφέρει ο ίδιος.