Γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν διόρθωσαν προσωρινά την σοβαρή κήλη εμβρύου, με μία επέμβαση που έγινε στη μήτρα της μητέρ...
Γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν διόρθωσαν προσωρινά την σοβαρή κήλη εμβρύου, με μία επέμβαση που έγινε στη μήτρα της μητέρας του. Το μωρό είχε κήλη στο διάφραγμα, τον μεγάλο μυ της αναπνοής που χωρίζει την κοιλιά από τον θώρακα.
Η επέμβαση ήταν ελάχιστα επεμβατική (έγινε ενδοσκοπικά, με την καθοδήγηση υπερήχων) και ήταν επιτυχημένη. Μητέρα και έμβρυο είναι σε πολύ καλή μετεγχειρητική κατάσταση και το έμβρυο δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στη θεραπεία. Ωστόσο οι γιατροί θα εξακολουθήσουν να θεωρούν πως η κατάστασή του είναι κρίσιμη έως ότου γίνει ο τοκετός και διορθωθεί με οριστική χειρουργική επέμβαση η κήλη του.
Τι είναι η διαφραγματοκήλη Η διαφραγματοκήλη γενικά είναι μία διαταραχή κατά την οποία εισέρχονται στον χώρο του θώρακα όργανα της κοιλιάς, μέσω μιας διευρυμένης οπής στο διάφραγμα. Ειδικά στα έμβρυα, η μετακίνηση αυτή έχει ως συνέπεια να καταλαμβάνουν τα όργανα της κοιλιάς ζωτικό χώρο που προορίζεται για την ανάπτυξη των πνευμόνων. Το επακόλουθο μπορεί να είναι η ελλιπής ανάπτυξη των πνευμόνων, δηλαδή η υποπλασία των πνευμόνων. Μετά τη γέννηση, η υποπλασία των πνευμόνων οδηγεί στην αναπνευστική ανεπάρκεια και την επίμονη πνευμονική υπέρταση ποσοστό έως και 30% των πασχόντων βρεφών. Η διαφραγματοκήλη παρουσιάζεται συχνότερα στην αριστερή πλευρά του θώρακα και σπανιότερα στην δεξιά ή στο κέντρο του διαφράγματος. Η συγγενής (εκ γενετής) διαφραγματοκήλη είναι μία σπάνια νόσος. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει 1-4 ανά 10.000 νεογέννητα βρέφη. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η αναλογία αυτή σημαίνει πως ετησίως διαγιγνώσκονται έως και 2.500 βρέφη με συγγενή διαφραγματοκήλη.
Πηγή: iatropedia.gr