Υπολογίζεται ότι από τους σημερινούς 152 βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν περί τους 100 - Στο τραπέζι νέα στελέχη, πασοκογενείς και σύμμαχοι ...
Υπολογίζεται ότι από τους σημερινούς 152 βουλευτές δεν θα επανεκλεγούν περί τους 100 - Στο τραπέζι νέα στελέχη, πασοκογενείς και σύμμαχοι - Η υπουργός Εργασίας αναμένεται να αναλάβει θέση εκπροσώπου
Τα ονόματα που προτείνουν οι κατά τόπους Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψηφοδέλτια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αρχίζουν να φτάνουν από σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με την αρμόδια κομματική επιτροπή να ξεκινάει, πιθανότατα από αύριο, τη σχετική αξιολόγηση.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη, καθώς η κατάρτιση των ψηφοδελτίων γίνεται σε δυσμενείς συνθήκες, λόγω της διαφαινόμενης ήττας. Αυτό το καθοριστικής σημασίας στοιχείο, προκαλεί πανικό στους βουλευτές, που επιζητούν την επανεκλογή τους ή στα στελέχη, που θέλουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν μία θέση στη νέα Βουλή.
Η… «σφαγή» που αναμένεται είναι πέρα από κάθε φαντασία: υπολογίζεται ότι από τους σημερινούς 152 βουλευτές, που ανήκουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν θα επανεκλεγούν περί τους 100!
Νέα στελέχη, πασοκογενείς και σύμμαχοι
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα προβλήματα με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν στελέχη που έχουν αναδειχθεί την τελευταία τετραετία και ενώ δεν είχαν εκλεγεί Βουλευτές το 2015, ανέλαβαν υπουργικά χαρτοφυλάκια ή άλλες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις και φυσικά τώρα θέλουν να είναι στα βουλευτικά έδρανα. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να βρεθούν θέσεις, χωρίς όμως να διαταραχθούν σε προβληματικό βαθμό οι ισορροπίες, για τους προερχόμενους από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως οι πασοκογενείς της Προοδευτικής Συμμαχίας, οι εναπομείναντες των ΑΝΕΛ, οι παράγοντες της ΔΗΜΑΡ και άλλοι.
Παράλληλα φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει θεαματικές αλλαγές στο κεντρικό επιτελείο του, κάτι που θα επηρεάσει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τουλάχιστον. Ξεχωρίζει η πληροφορία που φέρει την Έφη Αχτσιόγλου να αναλαμβάνει θέση εκπροσώπου, κάτι που την οδηγεί απευθείας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, από το οποίο όμως «αποχωρεί», τρόπον τινά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με κατεύθυνση, μάλλον την Α’ Αθήνας. Σημειώνεται ότι το σενάριο για την κυρία Αχτσιόγλου είναι να αναλάβει εκπρόσωπος της κυβέρνησης ή του κόμματος, χωρίς να αποκλείεται να αναλάβει διπλό ρόλο.
Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία δύσκολη εξίσωση, καθώς στο ενδεχόμενο της μεγάλης ήττας, θα εκλέξει το πολύ τέσσερις βουλευτές. Με δεδομένο ότι μία θέση ανήκει στον Γιάννη Δραγασάκη, τα περιθώρια του πρωθυπουργού για τις επιλογές προσώπων είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Επιπλέον πονοκέφαλο προκαλούν οι μετακομίσεις κορυφαίων στελεχών από τις περιφέρειες στις οποίες είχαν εκλεγεί το 2015 σε πιο μεγάλες, που θεωρούνται πιο «ασφαλείς» για την επανεκλογή τους.
Ενδιαφέρον θα έχει και η λίστα με εκείνους, που θα αποχωρήσουν οικειοθελώς, όπως για παράδειγμα ο Κώστας Γαβρόγλου, ίσως ο Γιάννης Θεωνάς και άλλοι.
Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει εθνικών εκλογών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πιθανόν μέχρι τότε να έχει συμπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ονομάτων στα ψηφοδέλτια.