Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την Τουρκία, καθώς από το ΚΥΣΕΑ βγήκαν ειδήσεις. Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους κατά τη...
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την Τουρκία, καθώς από το ΚΥΣΕΑ βγήκαν ειδήσεις. Κύπρος και Ελλάδα συντονίζουν τις ενέργειές τους κατά της Άγκυρας. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ανταπόκριση τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ, γιατί από λόγια… χορτάσαμε!
Η Λευκωσία όμως έχει δείξει με τις ενέργειές της, πως έχει σχέδιο και στρατηγική. Η ενόχληση της Τουρκίας από τα διεθνή εντάλματα συλλήψεως που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορούσε να κρυφτεί.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναφερθεί από πέρυσι στην προετοιμασία λήψεως μέτρων για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητος στην ΑΟΖ της. Στο πλαίσιο αυτό συλλέχθηκαν ακριβείς πληροφορίες για τις ταυτότητες των ειδικευμένων ξένων υπηκόων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ενώ στο “στόχαστρο” τέθηκαν και Τούρκοι υπήκοοι που σχετίζονται με τον κρατικό οργανισμό πετρελαίου ΤΡΑΟ, ο οποίος έχει και την ευθύνη των εργασιών γεωτρήσεων.
Το αποτέλεσμα της προσπάθειας ως καρπός της εμπλοκής των υπηρεσιών πληροφοριών, απέδωσε και η αποχώρηση των ξένων υπηκόων με το επιστημονικό υπόβαθρο που μπορούσε να εγγυηθεί το αποτέλεσμα, ματαίωσε επί της ουσίας την όποια δυνατότητα για την Τουρκία, αναφέρει το doureios.com και ο Σάββας Δ. Βλάσσης.
Οι δημόσιες απειλές της Τουρκίας ήταν άνευ αντικρύσματος, επειδή αφορούσαν αντίμετρα για το ενδεχόμενο εκδόσεως ενταλμάτων συλλήψεως Τούρκων υπηκόων. Τα κρίσιμα πρόσωπα όμως είναι οι ξένοι υπήκοοι (Βρετανοί, Νορβηγοί, Αμερικανοί) για τους οποίους δεν μπορεί να προσφέρει αντίστοιχη “κάλυψη” η Άγκυρα και, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι απειλές δεν έχουν αντίκρισμα. Εάν όμως κερδήθηκε μία “μάχη”, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών, αυτό δεν σημαίνει ότι έληξε και ο “πόλεμος”.
Το FATIH και όποιο άλλο τουρκικό πλοίο δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου, συνιστούν “εισβολή”, ανεξαρτήτως του πόση βασιμότητα έχουν οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι πραγματοποιούν εργασίες γεωτρήσεων. Και γι’ αυτόν τον λόγο, έχει σημασία για την Λευκωσία κατά πόσο οι επίσημες δηλώσεις συμπαραστάσεως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα μετουσιωθούν σε πράξεις.
Στις επόμενες συνόδους της ΕΕ, θα αποσαφηνισθεί κατά πόσο θα ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας. Μέχρι τότε, εν όψει καμμίας ουσιαστικής αντιδράσεως, η Τουρκία θα συνεχίσει την “εισβολή” της, έχοντας επιβάλει άτυπο θαλάσσιο αποκλεισμό στις περιοχές δραστηριοποιήσεως των πλωτών γεωτρύπανων που συνοδεύονται από πολεμικά πλοία.
Τα διεθνή εντάλματα συλλήψεων ήταν ένα νομικό μέτρο στο οποίο κατάφερε να προσφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία χάρη στις συλλογή αξιόπιστων προσωπικών δεδομένων από τις μυστικές υπηρεσίες. Η λήψη πολιτικών μέτρων – κυρώσεων από την ΕΕ, είναι ένα άλλο επίπεδο στο οποίο η Λευκωσία αναμένει υποστήριξη από τους εταίρους της. Είναι ενδιαφέρον να δούμε τί μέτρα προτίθενται να λάβουν οι ευρωπαίοι εταίροι, καθώς μέχρι τώρα η Τουρκία δεν απειλεί τις σχετικές εργασίες της TOTAL ή της ENI στην ΑΟΖ της Κύπρου.