Μόνιμο θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δημοσιογράφων και των τεχνικών της ΕΡΤ είναι οι επερχόμενες αλλαγές που ετοιμάζει η...
Μόνιμο θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δημοσιογράφων και των τεχνικών της ΕΡΤ είναι οι επερχόμενες αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Οι εργαζόμενοι, φοβούμενοι για το εργασιακό τους μέλλον έχουν έρθει ήδη σε επαφή με τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις ζητώντας από τώρα προστασία.
Όπως μαθαίνουμε, στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα έχει φθάσει αίτημα από την ΕΣΗΕΑ για συνάντηση, ούτως ώστε να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό επίσημη ενημέρωση για τα όσα θα συμβούν το προσεχές διάστημα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να κατασταλάξει και η κυβέρνηση στο βαθμό των αλλαγών που θα πραγματοποιήσει.
Πόσα και ποια κανάλια θα κλείσει και τι θα απογίνουν οι απασχολούμενοι σε αυτά; Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει θετικά τις εισηγήσεις περί κατάργησης της ΕΡΤ 3 και του ΕΡΤ Σπορ καθώς επίσης και αρκετών περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι θα ενοποιηθούν με σαφώς πολύ μικρότερο οικονομικό κόστος. Στον τομέα της παρουσίασης των ειδήσεων προς τα έξω ήδη έχουν παρατηρηθεί αλλαγές, οι οποίες εν μέρει οφείλονται στην άτυπη μέχρι στιγμής εποπτεία που έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι Γιάννης Τρουπής και Φώτης Καφαράκης ως προς την επιλογή και την ιεράρχηση των θεμάτων.
Όσο αφορά τον δημοσιογράφο Νίκο Μερτζάνη αναμένεται να ολοκληρώσει κανονικά τον κύκλο των εκπομπών του, τη Δευτέρα 22 του μηνός όπως προβλέπεται ρητά και στη σύμβασή του (αν και τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρήθηκε με ένα πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο). Ωστόσο μένει να δούμε τι θα συμβεί με τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει ως εντεταλμένος σύμβουλος, αφού με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα συγκεκριμένα καθήκοντά του, λήγουν κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου.
Η δε Κατερίνα Ακριβοπούλου θα ολοκληρώσει επίσης τυπικά τον κύκλο εκπομπών της «Δεύτερης Ματιάς» την επόμενη εβδομάδα 26 του μηνός (και λέμε τυπικά, αφού ουσιαστικά δεν μεταδίδονται τα εναπομείναντα εννέα επεισόδια), ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την «Επόμενη μέρα» του Σεραφείμ Κοτρώτσου και την «Άλλη διάσταση» με την Φωτεινή Λαμπρίδη που επίσης θα... κατεβάσουν ρολά.
Δεν θα υπάρξει ανανέωση επίσης για τις εξωτερικές παραγωγές των εκπομπών που παρουσιάζουν ο Μάνος Νιφλής, ο Άρης Ραβανός και ο Κώστας Αλατζάς. Την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι Πάνος Χαρίτος και Σπύρος Χαριτάτος θα απομακρυνθούν μόλις γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. Άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Γιάννης Δρόσος έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του στην κυβέρνηση, η οποία όμως του ζήτησε να παραμείνει για λίγο ακόμη, μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλοι αντικαταστάτες.
Στα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις ευθύνης και αναμένεται να αντικατασταθούν συμπεριλαμβάνεται πάντως και αυτό της πρώην εστεμμένης Μις Ελλάς 1992 και νυν διευθύντριας ειδήσεων της ΕΡΤ Ευγενίας Πασχαλίδου.
Το μεγάλο ερώτημα πάντως είναι με ποιο τρόπο θα αντιδράσει η ΠΟΣΠΕΡΤ στις επερχόμενες αλλαγές.
Ήδη γίνεται λόγος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις υπό τον πρόεδρό της Παναγιώτη Καλφαγιάννη που οσονούπω όμως συνταξιοδοτείται και τη θέση του αναμένεται να πάρει ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης Δημήτρης Κούνης.
Θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, που είναι και το πιθανότερο, ή θα διαλέξουν άλλη μορφή αντίδρασης; Θα το δούμε όταν επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας, τα οποία δεν θα προέρχονται κατ΄ανάγκην από τη Νέα Δημοκρατία αλλά από το χώρο της αγοράς.