Νέες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας υπέστησαν οι τουρκικές τράπεζες, από τη φορά από τη Fitch Ratings, στον απόηχο ανάλογης κίνησ...
Νέες υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας υπέστησαν οι τουρκικές τράπεζες, από τη φορά από τη Fitch Ratings, στον απόηχο ανάλογης κίνησης του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης για το αξιόχρεο της χώρας.
Turkiye Garanti Bankasi A.S. (B+)
Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (B+)
Turk Ekonomi Bankasi (B+)
QNB Finansbank A.S. (B+)
ING Bank A.S. (B+)
Kuveyt Turk Katilim Bankasi (B+)
Alternatifbank A.S. (B+)
Turkiye Finans Katilim Bankasi (B+)
Burgan Bank A.S. (B+)
ICBC Turkey Bank A.S. (B+)
BankPozitif Kredi ve Kalkinma Bankasi (B+)
Denizbank A.S. (B+)
Παράλληλα, υποβαθμίστηκαν οι κρατικές τράπεζες Turkiye Ihracat Kredi Bankasi και Turkiye Kalkinma Bankasi, με παρόμοια αξιολόγηση με τις προαναφερθέντες.
Ο οίκος επικαλείται την υποβάθμιση της Τουρκίας.
Στις 16 Ιουλίου η Fitch Ratings ανέφερε πως το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας απέφυγε προς το παρόν την κρίση ρευστότητας -σε ξένο νόμισμα- εν μέσω υποτίμησης της λίρας από τον Αύγουστο 2018, χάρη στην στήριξη που παρείχαν οι εισροές καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, ωστόσο οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης παραμένουν υψηλοί.
Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν κατά 12% το πρώτο τρίμηνο 2019, υποστηρίζοντας τη ρευστότητα, ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, αν και με αυξημένο κόστος.
Ωστόσο, το εξωτερικό χρέος είναι μεγάλης διάρκειας και είναι δύσκολο να αναχρηματοδοτηθεί εάν οι επενδυτές αποστραφούν τα τουρκικά ομόλογα, προειδοποιεί ο αμερικανικός οίκος, εξαιτίας της μεταβλητότητας στη λίρα, των γεωπολιτικών εντάσεων ή της πολιτικής αβεβαιότητας.
Το εξωτερικό χρέος των τουρκικών τραπεζών μειώθηκε στα 161 δισ. δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του πρώτου τριμήνου από 180 δισεκ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2018.
Το εξωτερικό χρέος που λήγει εντός 12 μηνών ανέρχεται σε 91 δισεκ. δολάρια, αλλά οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι πιο μετριοπαθείς -40 με 45 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ.
Το συνολικό ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανήλθε σε 427 δισ. δολάρια στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, επισημαίνεται.