Νοµοσχέδιο που θα δίνει δικαίωµα ψήφου στους Ελληνες οµογενείς και µε δυνατότητα επιστολικής ψήφου ετοιµάζεται να φέρει µέσα στο φθινόπω...
Νοµοσχέδιο που θα δίνει δικαίωµα ψήφου στους Ελληνες οµογενείς και µε δυνατότητα επιστολικής ψήφου ετοιµάζεται να φέρει µέσα στο φθινόπωρο η κυβέρνηση, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες. Η Νέα ∆ηµοκρατία ήδη ως αξιωµατική αντιπολίτευση είχε καταθέσει τροπολογία για την ψήφο του απόδηµου Ε λληνισµού, µε τη δέσµευση τότε ότι θα τη φέρει ξανά εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση. Η τροπολογία εκείνη προέβλεπε ότι οι Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραµµένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Στο ίδιο πνεύµα, ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνεργασία µε τον υφυπουργό Εσωτερικών αρµόδιο για θέµατα Αυτοδιοίκησης και εκλογών, Θεόδωρο Λιβάνιο, και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρµόδιο για τον απόδηµο Ελληνισµό, Αντώνη ∆ιαµατάρη, σχεδιάζουν πυρετωδώς το νοµοσχέδιο για την παροχή δικαιώµατος ψήφου στους Ελληνες της ∆ιασποράς.
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ
Η νοµοθετική αυτή ρύθµιση έρχεται να ικανοποιήσει ένα διαχρονικό αίτηµα του απόδηµου Ελληνισµού και να εφαρµόσει το Σύνταγµα, και ειδικότερα το άρθρο 51 (παρ. 4), το οποίο προβλέπει πως «… Νόµος που ψηφίζεται µε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθµού των βουλευτών µπορεί να ορίζει τα σχετικά µε την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς, η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώµατος µε επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο µέσο, εφόσον η καταµέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσµάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».
Βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως πληροφορούνται τα «Π»-, ο οποίος έχει δεσµευθεί προσωπικά ήδη από το 2016 για την ψήφο των οµογενών, είναι η ρύθµιση αυτή να περάσει µε την απαιτούµενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόµενες εκλογές.
Γι’ αυτόν τον λόγο θα προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, ενώ θα έρθει µε ξεχωριστό νοµοσχέδιο -όχι «πακέτο», δηλαδή, µε τον εκλογικό νόµο που θα καταργεί την απλή αναλογική-, ώστε να µη δοθεί το πρόσχηµα στον ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει. Οπως τόνισε σε πρόσφατη δηµόσια τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, «στο δικαίωµα των αδελφών µας που ζουν εκτός των συνόρων να έχουν λόγο για τα τεκταινόµενα στην πατρίδα µας, να ψηφίζουν από τον µόνιµο τόπο διαµονής τους, δεν χωρούν ούτε επιφυλάξεις ούτε “αστερίσκοι” από κανέναν». Υπογράµµισε, δε, µε νόηµα πως «αν υπάρχει ένα νοµοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί όχι από 200, αλλά από 300 βουλευτές, είναι αυτό».
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ
Θα προηγηθεί, επίσης, διαβούλευση µε εκπροσώπους της Οµογένειας, ώστε να προβλεφθεί κάθε απαραίτητη λεπτοµέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούµενη Παρασκευή, τελευταία ηµέρα πριν αναχωρήσει για ολιγοήµερες διακοπές στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, Βασίλη Παπαστεργιάδη, ο οποίος στη συνέχεια συνάντησε τους κυρίους Θεοδωρικάκο και Διαματάρη, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Δικαίωμα ψήφου, βάσει της ρύθμισης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα έχουν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική Αρχή του εξωτερικού, εφόσον (α) είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους και (β) έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν το έχουν στερηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών.
Η δήλωση ενδιαφέροντος και η εφορευτική επιτροπή
Οσοι ενδιαφέρονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οφείλουν να το γνωστοποιήσουν εγγράφως στην ελληνική διπλωματική ή προξενική Αρχή, στην περιφέρεια αρμοδιότητας της οποίας διαμένουν, ανά πάσα στιγμή – το αργότερο όμως εξήντα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Στη δήλωση θα πρέπει να αναγράφουν αν θα ψηφίσουν αυτοπροσώπως ή με επιστολική ψήφο. Οι δηλώσεις αυτές αποστέλλονται στη συνέχεια στο υπουργείο Εσωτερικών, για την κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.
Τα ψηφοδέλτια τα οποία θα έχουν μπροστά τους για να επιλέξουν οι Ελληνες του εξωτερικού θα είναι όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές και θα περιλαμβάνουν τους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας κάθε κόμματος, χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα σταυρού.
Τα μέρη στα οποία θα μπορούν την Κυριακή των εκλογών να ψηφίζουν οι ομογενείς θα ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, ύστερα από πρόταση της οικείας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής. Ως εκλογικά κέντρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών διπλωματικών ή προξενικών Αρχών, κτίρια ελληνικών Αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.
Οσοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να δώσουν επιστολική ψήφο θα λάβουν μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών όλα τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων στο σπίτι τους, σε κλειστό φάκελο, μέσω ταχυδρομείου. Το νομοσχέδιο θα ορίζει ειδικότερα μέχρι ποια ημερομηνία θα γίνονται δεκτές οι επιστολικές ψήφοι, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν αποσταλεί πριν από την Κυριακή των εκλογών. Η επιστολική ψήφος θα παραλαμβάνεται από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος στο εξωτερικό, στο οποίο έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα του εξωτερικού η ψηφοφορία ενεργείται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής, ως πρόεδρο, και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του αντίστοιχου εκλογικού τμήματος.
Ως αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής διορίζονται υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου, μόνιμοι υπάλληλοι διπλωματικών και προξενικών Αρχών ή μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι άλλης ελληνικής Αρχής ή αποσπασμένοι σε υπηρεσία της Ε.Ε. ή σε αναγνωρισμένο διεθνή οργανισμό, οι οποίοι υπηρετούν στην περιφέρεια αρμοδιότητας της διπλωματικής ή της προξενικής Αρχής.
Ως έφοροι εκλογών διορίζονται οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό. Το αποτέλεσμα της διαλογής των ψηφοδελτίων Επικρατείας ανακοινώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της οικείας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής και με ευθύνη των Αρχών αυτών. Με φροντίδα της εφορευτικής επιτροπής κλείνονται καλά, μέσα σε ειδικό σάκο, όλα τα στοιχεία της ψηφοφορίας και αυτός σφραγίζεται, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών. Ο έφορος εκλογών, αφού συγκεντρώσει όλους τους σάκους της περιφέρειας αρμοδιότητάς του, τους στέλνει αμέσως, αεροπορικώς, με έκτακτο διπλωματικό ταχυδρομείο στην Αθήνα, στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο οφείλει να τους παραδώσει άμεσα με απόδειξη στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στο Εφετείο Αθηνών.
Τέλος, η Ανωτάτη Εφορευτική Επιτροπή προσθέτει στο τέλος των οικείων πινάκων των πρωτοδικείων που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του εξωτερικού, έτσι ώστε αυτά να ενσωματωθούν, τελικώς, στον γενικό οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων των εκλογών.