«Αυθαίρετο» έτοιμο προς ..κατεδάφιση θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η Κουμουνδούρου καθώς το σχέδιο Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε Π...
«Αυθαίρετο» έτοιμο προς ..κατεδάφιση θυμίζει τις τελευταίες ημέρες η Κουμουνδούρου καθώς το σχέδιο Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε Προοδευτική Συμμαχία έχει προκαλέσει «επανάσταση» και το νέο πολιτικό «οικοδόμημα» απειλείται με διάλυση εν τη γεννήσει του.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δε θυμίζει σε τίποτε το παλαιό κραταιό κόμμα, που είχε γίνει καθεστώς για μια ολόκληρη πενταετία.
Στο εσωτερικό του κυριαρχούν οι «φράξιες», οι εσωκομματικέςίντριγκες και τα πισώπλατα «μαχαιρώματα».
Το «Βυζαντινό» παρασκήνιο που κυριαρχεί έχει δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα, που δεν προοιωνίζει κάποιο καλό τέλος…
Το εσωκομματικό τοπίο είναι γεμάτο από παρακμιακές «παράγκες» Νοτίου Αμερικής, που με την πρώτη δυνατή «μπόρα» γίνονται φύλλο και φτερό.
Και η «μπόρα» για το ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει ταχύτατα και έχει το ονοματεπώνυμο της «ΠροοδευτικήςΣυμμαχίας», αν και είναι πιθανό να μην είναι αυτό το νέο όνομα του πολυμορφικού μορφώματος Τσίπρα.
Το στοιχείο που έχει εξοργίσει το σύνολο των στελεχών- πλην των λεγόμενων προεδρικών- είναι το σχέδιο Τσίπρα για σταδιακό αποκεφαλισμό των παλαιών στελεχών του κόμματος που αντιδρούν στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελευταίο κρούσμα η δύσοσμη φημολογία για «καρατόμηση» του Πάνου Σκουρλέτη. Ο γραμματέας του κόμματος είναι το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο επικριτικών σχολίων με εσωκομματική διάσταση, κυρίως για το μέλλον του στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Από πολλές πλευρές ακούγεται το ερώτημα «μένει ή φεύγει ο Σκουρλέτης;».
«Ο κόσμος αυτό που περιμένει να δει είναι αν υπάρχουν απαντήσεις σε ζητήματα όπως τι αντιπολίτευση - και αυτό είναι ζητούμενο - θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό περιμένει να το δει», δήλωσε προ ημερών σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Πάνος Σκουρλέτης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει το «φάγωμα» του, γιατί ο γραμματέας του κόμματος αποφεύγει να πάρει σαφή θέση για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και στο επιτελείο του Τσίπρα έχουν φθάσει πληροφορίες ότι ο Σκουρλέτης κάνει φράξιες με άλλες εχθρικές προς τον πρόεδρο ομάδες.
Εν ολίγοις ο Σκουρλέτης στο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκαταλέγεται στους προεδρικούς και άρα αντιμετωπίζεται ως βαρίδι από το οποίο πρέπει να απαλλαγεί ο πρόεδρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες για νέος γραμματέας του κόμματος προορίζεται το επονομαζόμενο νέο πουλέν του Τσίπρα ο Νάσος Ηλιόπουλος, με το επιχείρημα ότι αν και πολύ νέος, τα πήγε καλά στις δημοτικές εκλογές απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.
Οι παλαιοί αριστεροί του κόμματος, όμως δεν βλέπουν με καλό μάτι τον Νάσο Ηλιόπουλο, τονίζοντας ότι δε διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό πολιτικό βάρος που πρέπει να έχει ο νέος γραμματέας του κόμματος, αλλά ούτε έχει και τα απαραίτητα κομματικά γαλόνια για τη συγκεκριμένη νευραλγική θέση.
Αλλά όπως τονίζεται, ποιος ασχολείται με αυτά αυτή την περίοδο, το επείγον και το μείζον στην παρούσα φάση είναι να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, να διασωθεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας και οι …λεπτομέρειες αυτές θα επιλυθούν εκ των υστέρων.
Η προσπάθεια μετασχηματισμού προκαλεί εσωκομματικές αναταράξεις , αναδεικνύει τριβές και δημιουργεί πολλές εστίες αντίθεσης, καθώς δεν είναι μια μηχανιστική διαδικασία, αλλά βαθύτατα πολιτική και με ιδεολογικό υπόβαθρο.
Εξάλλου, σε όλες του τις ιστορικές φάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ - και βεβαίως πριν, ως Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου - πορευόταν μέσα από τις εσωτερικές του, ιδεολογικές και υπαρξιακές, αντιθέσεις.
Μόνο που στην τωρινή περίοδο υπάρχει ένα διαφορετικό διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για τον Τσίπρα: παραμένει το κόμμα ως έχει ή μεταλλάσσεται και εγκαταλείπει την αριστερή οδό και εισέρχεται στη σοσιαλδημοκρατική λεωφόρο με τις πολλές και διαφορετικές ιδεολογικές λωρίδες;
Υπέρ της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται αναφανδόν οι κ. Παππάς και Σπίρτζης, οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν αναλάβει την υποχρέωση να ξεχωρίσουν την «ήρα» από το «σιτάρι». Είναι δυο στελέχη που μαζί με τους Τζανακόπουλο και Αχτσιόγλου «τρέχουν» το εγχείρημα της ΠροοδευτικήςΣυμμαχίας.
Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργεί ως νέα πολιτική «παράγκα», όπου καταστρώνονται όλα τα υποχθόνια σχέδια για την μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Ο Τσίπρας και η ομάδα του, πάντως, δεν είναι κραταιοί, όπως στο παρελθόν και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι προσπαθούν να προσεγγίσουν στελέχη που η Κουμουνδούρου δεν στήριξε προεκλογικά. Ένα από αυτά είναι και ο Γιωργος Σταθάκης.
Ο Τσίπρας προκειμένου να τον καλοπιάσει και να τον πάρει με το μέρος του, τον προορίζει για επικεφαλής της ομάδας συγκρότησης του νέου προγράμματος της ΠροοδευτικήςΣυμμαχίας.
Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι και για το εν λόγω πρόσωπο υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς είναι «ανοικτός» σε δύσοσμες υποθέσεις όπως είναι αυτές της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.
Εφόσον ανοίξουν αυτές οι υποθέσεις, ο πρώην υπουργός μπορεί να βρεθεί απολογούμενος, γεγονός που θα αποτελεί κηλίδα στη φυσιογνωμία της Προοδευτικής Συμμαχίας με το… καλημέρα.
«Δίκτυα» οι προεδρικοί έχουν ρίξει και στον Γ. Χουλιαράκη, αν και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την πολιτική και επιστρέφει στα πανεπιστημιακά έδρανα.
Στην άλλη πλευρά της όχθης, όμως, βρίσκεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Κίνηση των 53. Παρότι ο πρώην τσάρος δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, στο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινό μυστικό ότι είναι απέναντι από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πολιτικές και ιδεολογικές διάφορες τους είναι «χαοτικές» και πολύ δύσκολα θα υπάρξουν συγκλίσεις.
Αν δεν ακολουθήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπάρξει σύγκρουση, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το νέο κόμμα που ευαγγελίζεται ο πρώην Πρωθυπουργός θα αρχίσει την πορεία του διασπασμένο και κυρίως χωρίς να έχει στις τάξεις του ένα στέλεχος που έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής.
Επίσης απέναντι στο σχέδιο Τσίπρα βρίσκονται μια σειρά στελεχών, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης κ.ά., γιατί διαφωνούν όχι τόσο με την αναγκαιότητα του ανοίγματος και της διεύρυνσης όσο με την αναβίωση «παλαιοπασοκικών» μεθόδων που έχουν στο επίκεντρό τους τον φραξιονισμό και άρα την πολιτική εξουδετέρωση και εσωκομματικών αντιπάλων.
Οι παράγκες που έκαναν τις βρώμικες δουλειές
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό διάλυση, τόσο τυπικά με το σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας, όσο και ουσιαστικά με το πολύ πιθανό σενάριο της διάσπασής του, καθώς πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη διαφωνούν με την μετεξέλιξη του κόμματος σε σοσιαλδημοκρατικό, με μετάγραφες στελεχών από το ΠΑΣΟΚ.
Ένα επακόλουθο αυτής της απειλούμενης διάλυσης είναι και η «κατεδάφιση» των πολιτικών παραγκών του ΣΥΡΙΖΑ που επί ηγεμονίας Αλέξη Τσίπρα έλυναν και έδεναν στο παρασκήνιο κατά το δοκούν.
Ειδικότητα των «παραγκών» ήταν οι ανήθικες σκευωρίες που έστηναν στο παρασκήνιο για να συκοφαντήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους του και όσους θεωρούσαν επικίνδυνους για το «καθεστώς» που κατέρρευσε με πάταγο στις εθνικές εκλογές.
Οι τακτικές τους ήταν αμιγώς «παρακρατικές», καθώς με αντιθεσμικές παρεμβάσεις προσπαθούσαν να στήσουν «πέτσινες» δίκες με παραδικαστικά κυκλώματα εντός της Δικαιοσύνης.
Ο περίφημος «Ρασπούτιν» διαφέντευε όλο αυτό το βρώμικο και παράνομο κύκλωμά που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του, όπου έδρασε.
Μια από τις παράγκες του Τσίπρα έφθασε στο σημείο να στήσει ακόμη και …αποκόμματα της τελευταίας στιγμής, μήπως και καταφέρουν και ανακόψουν την επάνοδο της Δεξιάς και του Μητσοτάκη.
Η αλλαγή της κυβέρνησης όμως γκρέμισε όλο αυτό το διεφθαρμένο σκοτεινό σύστημα εξουσίας. Τα …απόνερα αυτού του πολιτικού «βάλτου» με την έντονη δυσοσμία φάνηκαν ανάγλυφα και στην υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την αποκαθήλωση της κυρίας Βασιλικής Θάνου.
* Δημοσιεύτηκε στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου