Mέσα από προκλητικά ακραίες και ανυπόστατες τοποθετήσεις, τουρκικοί κύκλοι ανεβάζουν απειλητικά τον πήχη των ανθελληνικών προκλήσεων αμφ...
Mέσα από προκλητικά ακραίες και ανυπόστατες τοποθετήσεις, τουρκικοί κύκλοι ανεβάζουν απειλητικά τον πήχη των ανθελληνικών προκλήσεων αμφισβητώντας μεταξύ άλλων ακόμη και την ελληνικότητα της Σαμοθράκης.
Ταυτόχρονα, άλλοι «πρόθυμοι», προσποιούμενοι τις ΜΚΟ, βλέπουν «τουρκικές μειονότητες» ακόμη και σε Ρόδο, Κω και Δωδεκάνησα, σε μια προσπάθεια προφανώς να εγγράψουν υποθήκες μελλοντικών διεκδικήσεων.
Στο επίμαχο άρθρο της, η εφημερίδα, που συχνά μοιάζει σαν να κάνει εκστρατεία υπέρ της Ακσενέρ, υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι υπάρχουν κάποια νησιά στο βόρειο Αιγαίο (η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, τα Ψαρά και ο Άγιος Ευστράτιος) στα οποία η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα παρά μόνο δικαιώματα νομής/χρήσης.
Για να δικαιολογήσει την άποψή του, ο αρθρογράφος Αχμέτ Τακάν επικαλείται τις απόψεις/δηλώσεις του γνωστού για τις ακραίες θέσεις του στα ελληνοτουρκικά Συνταγματάρχη ε.α. και πρώην Γ.Γ. του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, Ουμίτ Γιαλίμ, αλλά και μια σειρά από βιβλία, μεταξύ αυτών και το «Turkey and Greece» του Τούρκου πρώην διπλωμάτη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, τον οποίο είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει η 17 Νοέμβρη στη Ψυχικό πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ο Τακάν φτάνει στο σημείο, μάλιστα, να κατηγορεί για μειοδοσία όσα τουρκικά ΜΜΕ (Anadolu, CNN Türk, Haber Türk, NTV) αναφέρουν τη Σαμοθράκη ως «ελληνικό νησί».
Προχωρώντας παραπέρα, ο Τούρκος αρθρογράφος ενημερώνει μάλιστα τους αναγνώστες του ότι δύο τουρκικά πλοία, τα TCG Çeşme και TÜBİTAK Marmara, πραγματοποίησαν έρευνες… στην υφαλοκρηπίδα των νησιών Θάσου, Σαμοθράκης, και Λήμνου την περίοδο μεταξύ 2017 και 2019, υποστηρίζοντας ότι «το δικαίωμα έρευνας στην υφαλοκρηπίδα και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της ανήκει στο κυρίαρχο κράτος» και ότι «κυρίαρχο κράτος» στην περίπτωση των νησιών του βορείου Αιγαίου δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Τουρκία.
Για να προσδώσει στη θέση του νομική υπόσταση, ο Αχμέτ Τακάν (μέσω του Ουμίτ Γιαλίμ) επικαλείται τα Άρθρα 12 και 13 της Συνθήκης της Λωζάνης αλλά ψευδόμενος, καθώς στο Άρθρο 12 επί παραδείγματι της Συνθήκης της Λωζάνης αναφέρεται ρητά ότι «η ληφθείσα απόφασις… η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν… και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, επικυρούνται».
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, και πρόσφατο δημοσίευμα του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu στο οποίο εμφανίζεται ένας κύριος, καθηγητής στο επάγγελμα, ονόματι Μουσταφά Καϊμακτσί (Mustafa Kaymakci) να ηγείται ενός «συλλόγου» (μη-κυβερνητικής οργάνωσης, ΜΚΟ, στο πρωτότυπο κείμενο) με την ονομασία «Σύλλογος Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των “Τούρκων” Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων», ενός «συλλόγου» που καταγγέλλει ότι «η Ελλάδα… δεν προσφέρει το δικαίωμα εκπαίδευσης των “Τούρκων” στη Ρόδο και στην Κω», σημειώνοντας μάλιστα ότι Ρόδος και Κως έχουν τη δική τους «μουσουλμανική τουρκική μειονότητα» η οποία αριθμεί 6.000 άτομα.
Για την ιστορία, ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική προεδρία είχε προσκαλέσει, μεταξύ πολλών άλλων, και τον κύριο Καϊμακτσί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα τον περασμένο Φεβρουάριο, να παρευρεθεί στο δείπνο προς τιμήν του Έλληνα τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. .pronews.gr