Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται, τα τελευταία τρία χρόνια, η ισλαμική ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο εργοστάσιο μπύρας της ...
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται, τα τελευταία τρία χρόνια, η ισλαμική ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το πρώτο εργοστάσιο μπύρας της νεώτερης τουρκικής Ιστορίας κινδυνεύει να κατεδαφισθεί, καθώς η δικαιοδοσία του ιστορικού κτιρίου μεταφέρθηκε στην ανώτερη αρχή θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, η οποία σχεδιάζει να ανεγείρει ένα τέμενος και ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, αναφέρουν αρχιτέκτονες και μηχανικοί.
Το – επί χρόνια εκτός λειτουργίας – εργοστάσιο της μπύρας Bomonti χτίστηκε στα τέλη της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έδωσε το όνομά του στην γειτονιά της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1890. Έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό κτίριο από τις αρμόδιες αρχές του δήμου.
«Είναι κάτι περισσότερο από μια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Το εργοστάσιο μπύρας Bomonti είναι πολύ ιδιαίτερο», δήλωσε στο Reuters η αρχιτέκτονας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Όπως είπε, η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, η Ντιγιανέτ, η οποία είναι αρμόδια για την οργάνωση της μουσουλμανικής θρησκείας στην Τουρκία, σχεδιάζει να χτίσει ένα τέμενος, έναν κοιτώνα, ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και έναν εκθεσιακό χώρο στη θέση του εργοστασίου. Αξιωματούχοι της Ντιγιανέτ δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλιο.
Άλλα τμήματα του εργοστασίου κατεδαφίσθηκαν πριν από 10 χρόνια για την οικοδόμηση ενός ξενοδοχείου, ενώ ένα άλλο κτίριο πωλήθηκε και σήμερα στεγάζει μπαρ, εστιατόρια και χώρους όπου γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Οι κατεδαφίσεις ιστορικών κτιρίων για να δημιουργηθεί χώρος για την αστική ανάπτυξη της Κωνσταντινούπολης έχει εξοργίσει τους κατοίκους.
Τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη που προέβλεπε την καταστροφή του πάρκου και την κατασκευή ενός οικιστικού και εμπορικού συμπλέγματος, ενός τεμένους και ενός αντιγράφου των παλιών οθωμανικών στρατώνων, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις το 2013.
Τα εναπομείναντα μέρη του εργοστασίου Bomonti είχαν διατηρηθεί πρόσφατα.
«Υπήρξαν επαναλαμβανόμενα αιτήματα για την κατεδάφιση άλλων κτιρίων», δήλωσε η αρχιτέκτονας. «Μετά από το 2017, αυτή η περιοχή δόθηκε στη δικαιοδοσία της Ντιγιανέτ και έπειτα εκείνοι κατήρτισαν ένα σχέδιο».
Η αρχιτέκτονας είπε ότι η άδεια κατεδάφισης δεν έχει ακόμη εκδοθεί και η ένωση μηχανικών και αρχιτεκτόνων της χώρας (TMOBB) σχεδιάζει να αναλάβει νομική δράση για να αποτρέψει την κατεδάφιση του εργοστασίου, μόλις παραλάβει τα επίσημα έγγραφα των σχεδίων ανάπλασης.
«Η δικαιοσύνη συνήθως αργεί για να σταματήσει την εκτέλεση του έργου. Αυτό που χρειάζεται να συμβεί είναι η τοπική κυβέρνηση και ο λαός της Κωνσταντινούπολης να σταματήσουν αυτή την εσφαλμένη πρακτική», συμπλήρωσε η αρχιτέκτονας.