«Τι είναι το επόμενο βήμα για την Τουρκία; Πυρηνικά όπλα!»… Με αυτό τον τίτλο ο γνωστός Τούρκος αναλυτής Burak Bekdil για λογαριασμό τ...
«Τι είναι το επόμενο βήμα για την Τουρκία; Πυρηνικά όπλα!»… Με αυτό τον τίτλο ο γνωστός Τούρκος αναλυτής Burak Bekdil για λογαριασμό του Ινστιτούτου Gatestone, αναλύει το πλάνο του Ερντογάν και την απειλή που επέρχεται.
Κατά τη διάρκεια των 17 ετών που έχει κυβερνήσει, ο ισλαμιστής Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σπάνια έχασε την ευκαιρία να μετατρέψει την κοσμική, φιλοδυτική εγκαθίδρυση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ σε αδίστακτο κράτος εχθρικό προς τα δυτικά συμφέροντα. Ο Ερντογάν θέλει τώρα να το καταστήσει αδίστακτο κράτος με πυρηνικά όπλα.
Για αρκετές δεκαετίες, η Τουρκία, ως σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκε αξιόπιστος θεματοφύλακας ορισμένων κομματιών από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι ΗΠΑ άρχισαν να αποθηκεύουν πυρηνικές κεφαλές στις τέσσερις βασικές αεροπορικές βάσεις του Τουρκικού στρατού (Ankara Mürted, Malatya Erhaç, Eskişehir και Balıkesir). Αν δινόταν εντολή, οι πιλότοι των τουρκικών δυνάμεων είχαν επιφορτιστεί με το χτύπημα συγκεκριμένων στόχων του Συμφώνου της Βαρσοβίας
Οι μοίρες των τζετ που προορίζονταν για τη μεταφορά πυρηνικών βομβών φυλάσσονταν σε κάθε αεροπορική βάση (πρώτα F-100s, ακολουθούμενη από F-104s και τελικά από F-4s) σε συνεχή βάση. Κάθε βάση στέγαζε μια μικρή στρατιωτική μονάδα των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για το πυρηνικό απόθεμα. Επιπλέον, μια αμερικανοτουρκική στρατιωτική βάση στο Incirlik στη νότια Τουρκία κράτησε πυρηνικές κεφαλές σε λειτουργία από στρατιωτικούς των ΗΠΑ. «Με αυτόν τον ρόλο, η Τουρκία προσχώρησε σημαντικά στο ρόλο αναχαίτισης του ΝΑΤΟ κατά τα έτη του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Yusuf Kanlı, αρθρογράφος και πρόεδρος του think-tank της Άγκυρας Sigma Turkey, σε μια ιδιωτική συνέντευξη στις 9 Σεπτεμβρίου.
Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονταν στην Τουρκία (στις τέσσερις αεροπορικές βάσεις, εκτός από τον Incirlik) απομακρύνθηκαν σταδιακά, ενώ η πυρηνική κηδεμονία σταμάτησε. Επί του παρόντος, οι πυρηνικές κεφαλές στο Incirlik παραμένουν στη διάθεση του αμερικανικού στρατού βάσει ειδικής συνθήκης ΗΠΑ-Τουρκίας. Η συνθήκη αυτή καθιστά την Τουρκία τον πυρήνα των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο χρήσης, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Άγκυρα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για οποιαδήποτε χρήση των πυρηνικών όπλων που αναπτύσσονται στο Incirlik.
«Οι χώρες που αντιτίθενται στα πυρηνικά όπλα του Ιράν δεν θα πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα». Ο Ερντογάν φαινόταν να δείχνει το δάχτυλό του στη χώρα που μισεί περισσότερο: το Ισραήλ, όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε μια ομιλία του το 2010, ο Ερντογάν περιέγραψε το Ισραήλ ως «την κύρια απειλή για την ειρήνη» στη Μέση Ανατολή. Στην ομιλία του, επανέλαβε τον σκεπτικισμό του σχετικά με το εάν το Ιράν σκόπευε να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα πυρηνικών καυσίμων για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια αβεβαιότητα σχετικά με το αδήλωτο οπλοστάσιο του Ισραήλ.
Αν η Τουρκία ξεκάθαρα ξεκίνησε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων – όπως φαίνεται να επιθυμεί ο Ερντογάν – η κίνηση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα ντόμινο στην περιοχή. Οι περιφερειακοί αντίπαλοι της Τουρκίας θα ανησυχούν, και η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Συρία και η Ελλάδα ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να ξεκινήσουν τα δικά τους προγράμματα πυρηνικών όπλων. Δεν πρέπει να επιτραπεί στον Ερντογάν να διαθέτει πυρηνικά όπλα, καταλήγει ο αναλυτής!