Σχέδιο για την «αποσυμφόρηση» της Μόριας και των νησιών και αντίστοιχης συμφόρησης της πάντα φιλόξενης «ενδοχώρας» μέσα στο επόμενο δί...
Σχέδιο για την «αποσυμφόρηση» της Μόριας και των νησιών και αντίστοιχης συμφόρησης της πάντα φιλόξενης «ενδοχώρας» μέσα στο επόμενο δίμηνο τίθεται σε εφαρμογή, όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες των επιστροφών και να φτάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020.
Η αποσυμφόρηση στη Μόρια θα επέλθει μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών για το άσυλο - το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τη μεταφορά «προσφύγων» σε διαμερίσματα στην ηπειρωτική χώρα, μέσω χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αναφορικά με το πρώτο, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.
Χρειάστηκαν να περάσουν όμως πάνω απο τέσσερα χρόνια για προχωρήσουν στην κοινή αυτή διαπίστωση.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:
Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
Διεθνοποίηση του προβλήματος
Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:
(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.
(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.