Το φυσικό αέριο και την πολιτική ισότητα πρόταξαν στις δηλώσεις τους οι Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που...
Το φυσικό αέριο και την πολιτική ισότητα πρόταξαν στις δηλώσεις τους οι Μουσταφά Ακιντζί και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχαν και τη «σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών» στο λεγόμενο «προεδρικό», που συνολικά διήρκησαν 3.5 ώρες.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι θέλουν ένα πλαίσιο λύσης όπου ο τ/κ «λαός», κατά την έκφρασή του, η πολιτική ισότητα, η ελευθερία, και η ασφάλειας τη τ/κ συνιστώσας πολιτείας δεν θα τεθούν σε κίνδυνο, λέγοντας ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Για την άτυπη πενταμερή συνάντηση, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι πρόκειται για πρόταση της Τουρκίας, την οποία η τ/κ πλευρά βλέπει ζεστά, όπως και τα ΗΕ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Επανέλαβε ότι εάν αρχίσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων θα είναι μια νέα διαδικασία, «δηλαδή εμείς δεν θα εισέλθουμε σε μια διαδικασία που θα είναι ανοικτού τέλους και δεν θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, όπως μας ξεγελούσαν για χρόνια». Ανέφερε επίσης ότι στις εκθέσεις των ΗΕ υπάρχει η αναφορά ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους ανήκουν στο παρελθόν.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι όσον αφορά τους όρους αναφοράς έχει διανυθεί απόσταση, ωστόσο δεν τέλειωσε η ιστορία αυτή. Με υπομονή και καλή πρόθεση, με εποικοδομητικό πνεύμα, με σαφήνεια κι όχι ασάφεια, πρόσθεσε, επιδιώκει ένα πλαίσιο όπου θα γίνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις που, σε μια πιθανή λύση στην Κύπρο, δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την πολιτική ισότητα της τ/κ συνιστώσας πολιτείας, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τ/κ.
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει μεταφέρει το τί είναι σημαντικό για την τ/κ πλευρά να περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς και πως θα πρέπει να γίνουν όλα αποδεκτά, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, το πλαίσιο Γκουτέρες και οι συγκλίσεις του παρελθόντος.
Για το φυσικό αέριο, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι η πρόταση για την κοινή επιτροπή υπήρχε από το 2011 στο τραπέζι, την έκανε πιο λεπτομερή με στόχο να γίνουν γέφυρα φιλίας οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι Ε/κ την απέρριψαν κατηγορηματικά.
Αναφέρθηκε και στην πρόταση που του υπέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι αυτή αφορούσε την παροχή μόνο πληροφοριών σε θέματα φυσικού αερίου, δεν προνοούσε συμμετοχή των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων, ζητούμενο ήταν ο καθορισμός της ΑΟΖ μεταξύ της Τουρκίας και της ε/κ πλευράς – όπως είπε – και ο διαμοιρασμός θα ήταν με βάση την πληθυσμιακή αναλογία, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την ΑΟΖ (της Κυπριακής Δημοκρατίας), θα σταματήσει τις γεωτρήσεις και θα φύγουν τα πλοία της από την περιοχή.
«Αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι, είτε μέχρι να εξευρεθεί μια λύση όλες οι πλευρές θα παραμείνουν μακριά από τέτοιου είδους δραστηριότητες, είτε θα κάνουμε την κοινή επιτροπή και θα συνεργαστούμε, είτε οι δύο πλευρές θα ακολουθήσουν χωριστά το δρόμο τους. Η δική μας πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.
Τσαβούσογλου: Η άποψη “να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε" δεν είναι αποδεκτή
Περισσότερο από 50 χρόνια έχουμε επιδείξει προσπάθεια με όλη μας την ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας λύσης, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας πως η τ/κ πλευρά ήταν πάντοτε με δυνατή βούληση υπέρ της λύσης, αλλά δυστυχώς η ε/κ πλευρά δεν είχε αυτή την βούληση. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων το 2017, έχει αλλάξει κάτι. Η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαμοιραστεί με τους Τ/κ ούτε την διοίκηση ούτε την ευμάρεια», ανέφερε.
Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ παρακολούθησε τη διαδικασία από κοντά την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι είναι κρίμα που η ε/κ πλευρά δεν έχει αλλάξει νοοτροπία και δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ. «Ως Τουρκία το είπαμε με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα φόρα, είμαστε έτοιμοι να δούμε κάθε είδους επιλογή που θα επιτυγχάνει την πολιτική ισότητα των Τ/κ και θα δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες ασφάλειας. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο λύσης, και είμαστε ενάντια στην επιβολή κάποιου είδους λύσης. Ωστόσο η ουσία του πράγματος είναι η ε/κ πλευρά να αποδεχθεί την πολιτική ισότητα, με όλα τα στοιχεία που εμπεριέχει, εκ των προτέρων».
Η άποψη ‘να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και βλέπουμε’ δεν είναι αποδεκτή, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «το δοκιμάσαμε αυτό για 50 χρόνια και δεν πέτυχε».
Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφερθεί σε διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές περιπτώσεις. «Ακούσαμε από τον ίδιο ή μέσω άλλων για λύση δύο κρατών, για χαλαρή ομοσπονδία ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία και άλλες τέτοιες ιδέες», πρόσθεσε. Το είπε και ο κ. Ακιντζί αυτό, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «είναι ειδήμονας στο να λέει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικά άτομα».
Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά την εξουσία και την ευμάρεια, στη βάση της πολιτικής ισότητας, αυτό πρώτα συμφωνείται στην βάση αρχών και μετά αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε. Εάν λες ότι αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε αυτό που προσπαθείς να κάνεις δεν είναι ένας συνεταιρισμός στη βάση της πολιτικής ισότητας, αλλά στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.
Η Τουρκία και οι Τ/κ, συνέχισε, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούν να αποτελούν μειονότητα, λέγοντας ότι σε αυτό δεν πρέπει να επιμένει ούτε η ε/κ πλευρά, και πως η τ/κ πλευρά θεωρεί χάσιμο χρόνου το να μπει σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων όπου δεν θα υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής ισότητας.
Για το φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας πως είπαν σε όλα τα φόρα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας. «Με τα πλοία μας, το Φατίχ, το Γιαβούζ, το Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρέις, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές».
Με τις μονομερείς της ενέργειες, είπε, η ε/κ πλευρά δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διαμοιραστεί τους φυσικούς πόρους και όπως οι Ε/κ έκαναν το 2011 και το 2012, απέρριψαν χωρίς δισταγμό και πάλι την πρόταση που τους υποβλήθηκε από την τ/κ πλευρά στις 13 Ιουλίου. «Ωστόσο αυτή η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι, το συζητάμε αυτό και με την διεθνή κοινότητα», σημείωσε. Ανέφερε δε ότι αυτή η πρόταση «πρέπει να γίνει άμεσα αποδεκτή πριν να είναι αργά».
Εάν, συνέχισε, η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ) θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην περιοχή που "αδειοδοτήθηκε" από το ψευδοκράτος. Οσον αφορά την πρόταση που έδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τ/κ ηγέτη για το φυσικό αέριο είπε ότι «κατ’ εμάς απέχει από του να είναι σοβαρή, δεν έχει τίποτα ρεαλιστικό που να μπορεί να γίνει αποδεκτό".
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αναμένεται να επισκεφθεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα και αφού προηγουμένως παρακάθισε σε σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης στο λεγόμενο «προεδρικό». Κατ' ιδίαν συναντήσεις είχε και με τον λεγόμενο "υπουργό Εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάι καθώς επίσης και με τον λεγόμενο "πρωθυπουργό" Ερσίν Τατάρ.
Πηγή: sigmalive.com